2017. augusztus 21., hétfő

EZÉRT KERÜLNEK SOKBA A FIZETŐS EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK

HVG ONLINE
Szerző: Gáti Júlia
2017.08.21.


Aki teheti, nem áll be az állami rendelőkben feltorlódott hosszú sorokba, inkább igénybe veszi a fizetős egészségügyi ellátást. „De mi kerül ezen ennyibe?” – kérdezhetik az „ingyeneshez” szokott betegek a számlák láttán.

Nem téved nagyot, aki 15-30 ezer forintos kiadással kalkulál, amikor magánorvosi vizitre indul a fővárosban. A lakásokban működő egyszemélyes praxisok jellemzően olcsóbbak, mint a több orvost foglalkoztató rendelők, az árlista csúcsán pedig a sokszakmás, műtétek elvégzésére is képes magánintézmények állnak. Már fél évszázaddal ezelőtt is "maszek" fogorvoshoz járt, aki személyre szóló figyelmet és minőségi munkát akart, és hasonlóképpen régóta bizalmi állás a szülészeké, nőgyógyászoké. Ám a „saját orvos” inkább kivételnek számított, az igényelt többlet figyelmet a háziorvosnál, a rendelőkben, de főként a kórházakban borítékkal volt már akkor is szokás megvásárolni. Ahogy azonban mind hosszabbra, hetekre, hónapokra nyúlnak a várakozási – hivatalos szóhasználattal az előjegyzési – idők, egyre többen keresnek más megoldást.

Az idő és a pénz


A hetekig tartó várakozással járó idegeskedést takarít meg magának, aki hajlandó kardiológiai ultrahang vizsgálatra és konzultációra 30-35 ezer forintot kiadni. A mozgásszervi fájdalmakkal küszködőknek pedig nincs is más esélyük a gyors kivizsgálásra és kezelésre, mint magánpályára lépni. A szakorvosi vizsgálat 20-25 ezer forintos díjához itt már sok minden hozzáadódhat. A legkevesebb egy rutin labor, nagyjából 3500 forintért, majd az érintett testrésztől és a baj jellegétől függően CT vagy MR vizsgálat következhet, amelynek a költsége 16 ezer forinttól indulva a 60 ezret is átlépheti. A kivizsgálást követően a legegyszerűbb terápiaként ajánlott gyógytorna alkalmanként 5-7 ezer forintos kiadást jelent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.