2017. augusztus 10., csütörtök

FURCSÁN ÉPÜL A NEMZETI TŐKÉSOSZTÁLY 1. RÉSZ - ÉRTHETETLENÜL SOK A A FELESLEGES TRANZAKCIÓS KÖLTSÉG

INDEX.HU
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.08.01.


Mészáros Lőrincék világában szinte naponta bejelentenek valamilyen tranzakciót. Sokszor ugyanazt a céget passzolgatják, adják-veszik a különböző érdekeltségek, miközben a világ pénzét kifizetik jogászoknak, tranzakciós szakembereknek. Hogy miért, arra összeszedtünk néhány lehetséges magyarázatot.

Sok különlegessége van annak, ahogy a harmadik Orbán-kormány alatt egy új hazai tőkésosztály épül. Ez az „új hazai tőkésosztály” kitétel ugyan nagy részben egyetlen vállalkozót takar, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, de azért ennyire ne egyszerűsítsük le ezt az írást, vannak természetesen más kedvezményezettjei is ennek a világnak.
Az ismert és leegyszerűsített képlet szerint Mészáros Lőrinc lett az „új Simicska Lajos”,

Új módszerek jelentek meg

vagyis a Fidesz erősen központosított felépítményének az első számú gazdasági potentátja. Ez a kép azonban azért leegyszerűsítő, mert ebben az integrált rendszerben nem egyszerűen személycsere történt, hanem a működési mechanizmusokban is sok az új elem.

Sorozatunkban több ilyen jellemzőt szeretnénk bemutatni.
  • Miért van annyi bejelentés, miért kell annyi tranzakció?
  • Mi az a magántőkealap?
  • Miért használ ez a világ újabban annyi bankhitelt?
  • Mi az a co-investment?
Ilyen és hasonló kérdéseket lehetne számba venni, ahhoz, hogy megértsük ezt az új rendszert.

Kezdjük azzal az érthetetlen, de mindenképpen egyedi jellemzővel, amely a rengeteg tranzakciós költségben, a tanácsadók és a jogászok agyonfizetésében, felesleges és átmeneti jogi és céges konstrukciók kialakításában testesül meg. Először is lássunk pár példát, hogy mire gondolunk!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.