2017. augusztus 15., kedd

GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL FEHÉREN - FEKETÉN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Korózs Lajos
2017.08.14.


A közelmúltban az Európai Unió és az OECD is készített felmérést a gyermekek jól-létéről. Nagyon érdekes indikátorrendszert kidolgozva. Most nem a standard Leekeni-indikátorokat vették alapul. Talán így árnyaltabb képet is kaphatunk az EU és a legfejlettebb államokat tömörítő szervezet megállapításairól. Véleményemet, ezen kutatásokra alapoztam, de nem csak arra!

Kilenc komplex indikátort mért az OECD:


1.a szegénységet,
2.az éhínséget,
3.az egészséges életet,
4.a minőségi oktatást,
5.a megfelelő munkát és gazdasági növekedést,
6.az egyenlőtlenségeket,
7.a biztonságos és fenntartható településeket,
8.a fenntartható fogyasztást és termelést,
9.a békés, igazságos társadalmakat és hatékony, elszámoltatható intézményeket mérték.

Itt (hazánkon kívül 40 országot mértek) a 32. helyen vagyunk!

Az EU felmérése 7 dimenzióban vizsgálódott:


1.Az egészséges táplálkozás,
2.megfelelő ruházkodás,
3.oktatás,
4.szabadidős tevékenységek,
5.társas kapcsolatok,
6.információkhoz hozzáférés,
7.lakhatás.

Azokat tekintik többszörösen megfosztottnak, akiknél ezekből legalább kettő nem kielégítően teljesül. Itt a gyerekek 58%-a többszörös megfosztottságban él, ami a 3. legrosszabb eredmény az EU tagállamai között (magyarul: a 26. legszegényebb állam vagyunk a gyermek jól-lét kapcsán a 28 tagállamból).

Az EU és az OECD felmérésének legfontosabb megállapításai:

- Magyarországon a 0-17 évesek 25 százaléka él relatív jövedelmi szegénységben.

- Legnagyobb tragédia, hogy a középiskolás korú gyermekek 7%-a se nem tanul, se nem dolgozik. Ebben nincs benne a 16 éves korban iskolát elhagyó közmunkás gyermekek száma!

- A 18 évesnél fiatalabbak 16 százaléka pedig olyan háztartásban él, ahol egyetlen felnőttnek sincs munkája.

- Hazánkban a gyerekek 58 %-a többszörös megfosztottságban él, ami a 3. legrosszabb eredmény az EU tagállamai között (Magyarország a 26. legszegényebb állam a 28-ból).

- Minden negyedik gyerek szegénységben él Magyarországon.

- Magyarország a gyerekek egészségét tekintve a 30. lett az OECD felmérés alapján.

- A legsúlyosabb problémákat nálunk a kamaszok túlzott alkohol fogyasztása (4. legrosszabb eredmény) és a korai gyermekvállalást veti fel.

- Az egyenlőtlenségek Izlandon és Norvégiában a legkisebbek, Bulgáriában és Mexikóban a legnagyobbak. Magyarország a rangsorban a 33.

- A legjobb, 17. helyezést hazánk a békés, igazságos társadalmak és hatékony, elszámoltatható intézmények indikátora alapján érte el, amely a szándékos gyerekgyilkosságok számát és a 15 évesnél fiatalabb lányokat érő fizikai bántalmazás arányát is figyelembe veszi.

- Az esetek jelentős része ugyanakkor, rejtve marad (2016-ban történt a jó hírű gyermekotthon igazgatójával szembeni szexuális visszaélés vádja, továbbá egy 2 éves kislány sérelmére elkövetett szexuális erőszak, ombudsmani jelentések összekötözött kezű és szekrénybe zárt gyerekekről vagy a halálra éheztetett gyöngyösi és a recski gyerek ügyében megállapítható szakmai felelősségről csak a handabanda jelent meg)!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.