2017. augusztus 21., hétfő

HOL POLT, HOL NEM POLT...

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.08.21.


Az ügyészség elutasította most éppen Nyakó István beadványát a Fidesz 2010-es választási és költségvetési csalása ügyében. Természetesen bűncselekmény gyanújának hiányában. Ha a kormányzat számára különösen kínos ügyről van szó, többnyire ez történik. Vagy ha lehetetlen eltussolni a dolgot, legalább húzzák az időt, heteket hagynak a hatalom felé mutató bűnjelek eltüntetésére, mint Mengyi Roland vagy Tarsoly esetében. De valahogy minden ilyesmi leáll, lefékeződik, még jobb, ha el sem indul. Valaki közbelép, vagy éppen – nehezen magyarázhatóan - nem lép. Hol Polt, hol nem Polt.

De ez most valami más. Nem csak a szokásos részrehajlás. Több annál: a választási felkészülés része. Megkezdődött a kormány újrázásához vezető út megtisztítása a bosszantó akadályoktól. A sikertelen népszavazás óta már csak biztosra mernek menni.

Meglepve éppen most sem vagyunk. Damiano Damiani filmlegendájának még az volt a címe: „A vizsgálat lezárult, felejtse el…” Leleményes nép vagyunk, nálunk ez tökéletesre csiszolt formában érvényes: „A vizsgálat el sem kezdődött, felejtse el…”. Emlékszünk még, hogyan nem sikerült akár csak kihallgatni a Választási Irodánál megjelent, részben büntetett előéletű 11 verőlegényt, noha mindegyiket beazonosították. Itt is „bűncselekmény hiányában” szüntették meg a nyomozást, noha még a Kúria is megállapította, hogy a kopaszok akadályozták a törvényes népszavazási kezdeményezés leadását. De hát – így az érvelés – végül épp a Kúria jóvoltából mégiscsak Nyakó kezdeményezése vált érvényessé, a kopaszok kudarcot vallottak, bűncselekmény tehát nem történt. Érdekes. Úgy emlékszem, Tátraiék esetében sem valósult meg az ominózus telekcsere és az égvilágon semmilyen károkozás, mintha mégis épp most csuknák őket börtönbe. Milyen igaza van Shakespeare-nek: „Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes”. Felfogni pláne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.