2017. augusztus 21., hétfő

JÁMBOR ANDRÁS: HA ORBÁN KÉTHARMADDAL NYER, BEFEJEZEM

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Lampé Ágnes
2017.08.20.


Mérce néven októberben hírportált indít a 2008 óta működő Kettős Mérce blog csapata. Jámbor András főszerkesztő akti­­vis­­ta újságíróként definiálja magát és kollégáit, és közösségi fi­­nanszírozást remél. Hirdetésekből, pályázatokból nem kér, mond­­ván: senkinek és semminek sem szeretne elköteleződni.

– Miben más az aktivista újságírás, mint a „normál”?

– Nehéz definiálni. A klasszikus újságíró azt szeretné, hogy a cikkéből kiderüljön valami, információt adjon át, mi emellett azért írunk egészségügyről vagy oktatásról, hogy ez témaként szerepeljen, és következménye is legyen.

– Nem pontosan értem.

– Politikai indíttatásból alapítottuk a lapot. Nem érezzük komfortosan magunkat a mai Magyarországon. Gondolkodtunk, mit tehetünk, és arra jutottunk, hogy az újságírás az egyik út.

– Vagyis nem tájékoztatni akarnak, hanem meggyőzni, befolyásolni, aktivizálni? Ez nem az újságíró dolga.

– Nem a hagyományos újságíró dolga. De mi bloggerek vagyunk, blogot írunk, ami más műfaj, cikkeink kilencven százaléka publicisztika.

– A hagyományos újságírásnak is része a véleménycikk.


– Mi erős baloldali gondolat mentén válogatjuk a témákat, ez alapján reagálunk az eseményekre. Ha lapba írnék publicisztikát, azt más szempontból nézné át egy szerkesztő.

– Milyen szempontból?

– Például én azt írom, hogy „hajléktalan ember”, ezzel egyenrangúnak tekintem őt. Míg egy lapnál ezt átírnák arra, hogy „hajléktalan”.

– Nagyon más?


– Nagyon. Mi baloldali alapállásból egy igazságosabb társadalom felé terelő témákat és szóhasználatot alkalmazunk.

– Blogjuk eddig az Indexen volt elérhető, ami jelentős ismertséget és olvasottságot adott. Ha innen távoznak, ki kattint önökre?

– Az olvasóink fele már most a Face­­book-oldalunkról érkezik, ők eddig napi két cikket kaptak, mostantól – hogy hírekkel is foglalkozunk majd – tíz-tizenkettőt. Így nem más oldalaknak, hanem magunknak generálunk látogatottságot. Cél, hogy a napi hét-nyolcezer egyedi látogatóból fél év alatt több tízezer legyen.

– Ambiciózus.

– Elérhető. Persze ha kapunk, mondjuk, egy munkajogi vizsgálatot, minden borul. De akkor bármilyen konstrukció borulna. Ha a hatóság azzal érkezik, hogy tönkretegyen minket, nyilván megtalálja a módját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.