2017. augusztus 4., péntek

NEM JOGÁLLAM. TRÁGYADOMB

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.08.04.


SÚLYOS BÖRTÖNÉVEKET KAPHAT AZ „ETIKUS” HEKKER – ezekkel a kiabáló, súlyos nyomtatott betűkkel rongyolt bele az arcomba a kormánypropaganda egyik mindig jólértesült zászlóshajója ma reggel. Igen, arról a 18 éves fiúról van szó, aki az elmúlt hónapban pár mozdulattal szégyenítette meg a BKK amatőr e-jegyrendszerét. Nem tudom, mi másnak lehet nevezni egy olyan informatikai gánymunkát, ahol a többezer forintos bérletet 50 forintért meg lehet vásárolni azáltal, hogy az ember átírja a vételárat a – tudomásom szerint – mindenki által hozzáférhető felületen.

A srác jószándékúan azonnal jelezte a hibát a BKK-nak, levelére ugyan nem kapott választ, ám cserébe a rendszert üzemeltető T-Systems nem sokkal később feljelentést tett az ügyben. Aztán a kisebb társadalmi felháborodás láttán, mindkét cég vezetője félszájjal bocsánatot kért. Most meg ott tartunk a Nemzeti Nyomozó Irodától jól értesült közpénzmédia szerint információs rendszer vagy adat megsértése névre hallgató bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg a fiút, és mivel a BKK közérdekű üzemnek számít, ezért az elkövető kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

Most azt hagyjuk, hogy mit lehet ráhúzni jogilag erre a cselekedetre, hogy két év, nyolc év vagy három hét. Azt is hagyjuk, hogy hány ember személyes adatai kerültek ki az éterbe a BKK és a T-Systems gyümölcsöző együttműködésének eredményeként, vagy hogy mennyi közpénzbe került ezt a sok sebből vérző, szart nem érő szoftvert összetákolni az illetékeseknek. Azt is hagyjuk, hogyan dobálta a BKK a T-Systemsre a fekáliát, hogyan hárították innen oda a felelősséget, hogyan hazudtak a fiú levelével kapcsolatban bele az arcunkba és hogyan állították elő hajnalban a szerencsétlent, mintha legalábbis embert ölt volna.

Azt viszont ne hagyjuk, hogy mi lett ebből az ügyből a jogállamnak becézett Magyarországon. Ahol – hogy csak egyetlen példát említsek a hétköznapi korrupciós ügyek tengeréből – haja szála nem görbül az adófizetői pénzek milliárdjaival elszámolni nem tudó, azokat minden nyilvánosságra került információ szerint elsikkasztó Farkas Flóriánnak.

Ahol évek óta mindenfajta kézzelfogható eredmény nélkül nyomoznak azok a politikailag távvezérelt hatóságok az ügyében (és mások ügyében is), amelyek most viszont ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.