2017. augusztus 19., szombat

ORBÁN NEM PUTYIN, VAGY MÉGIS? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.19.


- A szabadság szigete működik egy héten át Óbudán az orbáni Magyarországon

- Magyar neonácik is masíroznak ma Berlinben Hess születésnapján

- Összenő, ami összetartozik: bizalmas kapcsolat az osztrák szélsőségesek és a Jobbik között


CBN

Isten hozott Magyarországon, ahol a kormány elszántan keresztény, és úgy gondolja, hogy meg kell védenie a kereszténységet és a családot, miközben Európa nagy részét markában tartja az ateizmus. Így köszönti a nézőket az amerikai tévés hitoktató, Pat Robertson által alapított televízió Budapesten forgatott riportfilmje. Kovács Zoltán ezt úgy magyarázta, hogy ragaszkodni kell a keresztény hagyományokhoz, illetve örökséghez, márpedig utóbbi Európában keresztény, ha nem is okvetlenül vallási, de kulturális értelemben. Orbán Viktor ugyanakkor azzal vádolta meg az uniót, hogy az iszlamizálni igyekszik a földrészt és a kerítés megépítésével felhergelte Brüsszelt. Illetve a kvóták ügyében úgy vélte, hogy az EU megzsarolta Magyarországot. A szóvivő megjegyezte, a nyugat súlyos árat fizet, amiért úgy tesz, mintha nem számítana, hogy a migránsok jelentős része muzulmán.

Orbán a nyugati média gyakran mutatja be úgy, mintha Putyin alteregója volna, demokrácia-ellenes erős ember. A kérdést a riport úgy teszi fel, hogy a magyar vezető nem olyan, mint az orosz elnök, vagy mégis? A válasz az, hogy Magyarország nem diktatúra, ám a kormányfőnek felróják a bírálói a korrupciót és azt, hogy kormányzati eszközöket vet be politikai ellenfelei ellen, ideértve a Sorossal szemben lezajlott plakátkampányt. Lattmann Tamás nemzetközi jogász ezt úgy fogalmazta meg, hogy a hatalom szemérmetlenül használ közpénzeket, hogy célba juttassa üzeneteit. Ám úgy tűnik, hogy a miniszterelnöknek nincs komoly vetélytársa, így a Fidesz várhatóan uralmon marad, ez viszont azt vonja magával, hogy valószínűleg súlyosbodni fog a vita ez EU-val a migráció kapcsán. Illetve azt is jelenti, hogy az országnak továbbra is olyan kormánya lesz, amely úgy gondolja, hogy érdemes megvédeni a keresztény értékeket.

Le Monde

A Sziget a szabadság oázisa a nacionalista Orbán Viktor Magyarországán. Így összegzi a fesztiválon tapasztaltakat négy oldalas, képes összefoglalójában a lap hét végi melléklete. A beszámoló egészen különlegesnek tartja a nemzetközi kavalkádot az immár 25 éves rendezvényen, amelyhez hasonló nem sok van Európában. Igazából olvasztó tégely ez, amit az tesz különlegessé, hogy közben a házigazda ország meglehetősen konzervatív és a nemzeti szuverenitást hangoztatja. A megnyugvás, a felüdülés helye az európai fiatalok számára, ahol erős a területenkívüliség érzete. A belépő ára kicsit alatta marad a nyugati koncertsorozatok szintjének, ám a magyarok jó része számára megfizethetetlen. Egy francia fiatal úgy számol, hogy neki nagyjából ezer euróba került az egy hét. De egyedülálló a zenei kínálat és a többi program is.

A fesztiválon kezdettől fogva ott vannak civil szervezetek is, amelyek közül az Amnesty és a Transparency International az utóbbi időben célpont lett Orbán Viktor számára. Igaz, képviselőik nem beszéltek sokat a rájuk nehezedő nyomásról. Tavaly óta jelen van ugyanakkor a bevándorlás történetét bemutató francia múzeum is. Gerendai Károly erről azt mondja, hogy a hét nap a kultúrák közti nyitottságot és toleranciát hirdeti. Ám addig már nem megy el, hogy nyíltan bírálja a kormányfőt. Az állami támogatás ugyan csupán a kiadások 1 %-át fedezi, ám nem kétséges, hogy fenn kell tartani a jó viszonyt a hatalommal, mert ha nem, az túlságosan veszélyes lenne e hatalmas üzlet számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.