2017. augusztus 4., péntek

ORBÁN NEM A SÁRKÁNYÖLŐ SZENT GYÖRGY

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.04.


Fordulhat úgy a világ, hogy a választó a homlokára csap, és azt mondja: állj, hát ennek az egésznek Orbán Viktor az oka. A Fidesz egyértelmű célja, hogy mindinkább elodázza az Orbán a hibás felismerést. Ez azonban csak addig lehet sikeres, amíg fel nem bukkan az alternatíva. A bizonytalanság másik oka, hogy:nincs választási lehetőség, senki sem tud jobbat mutatni. A cáfolat, a tagadás pedig önmagában kevés.

Sírlaki István szociálpszichológussal készült interjú jelent meg a Vasárnapi Hírek legutóbbi számában. A beszélgetés azt próbálja körbejárni, milyen lélektani okai lehetnek annak, hogy az Orbán-kormány – minden hibája ellenére – masszívan őrzi a hatalmát, szavazóbázisa kitart mellette.

A professzor szerint:

„a kormány egy tömeglélektani szempont szerint cselekszik. A mindennapi életet érintő ügyekben nem tud vonzó mondásokat megfogalmazni, így ellenségképet gyárt és fenyegetettség-pszichózist állít elő Így azt mondhatja, hogy megvédi a nemzetet.”

A szakember úgy véli:

„…ha a kormány ügyesen manipulál, akkor az elégedetlenséget bűnbakokra vetíti, és az emberek nem a hatalmat kárhoztatják, ad abszurdum Soros György tehet arról, hogy nincs vécépapír a kórházakban.”

Tapasztalatai szerint, működik a személyes felelősség-áthárítás. Sokan vannak, akik nem tudják kiszámítani, hogyan működik a világ :

„ilyenkor kapaszkodók kellenek, és erre remekek a bűnbakok. Persze fordulhat úgy a világ, hogy a választó a homlokára csap, és azt mondja: állj, hát ennek az egésznek Orbán Viktor az oka.”

A Fidesz egyértelmű célja, hogy mindinkább elodázza az „Orbán a hibás” felismerést. Ez azonban csak addig lehet sikeres, amíg fel nem bukkan az alternatíva. A bizonytalanság másik oka, hogy:

„nincs választási lehetőség, senki sem tud jobbat mutatni. A cáfolat, a tagadás pedig önmagában kevés.”

Az emberek foggal-körömmel kapaszkodnak a meglévő biztosba:

„amíg föl nem bukkan fehér lovon egy hős, és ki nem hívja Orbán Viktort.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.