2017. augusztus 4., péntek

NAGYSZABÁSÚ HADGYAKORLATOT KEZD OROSZORSZÁG A NYÁR VÉGÉN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.08.04.


A New York Times térképpel is illusztrált, terjedelmes cikkben foglalkozik azzal, hogy Oroszország a hidegháborús időket idéző, nagyszabású hadgyakorlatot kezd a nyár végén, Zapad, vagyis Nyugat fedőnéven – nem csupán Oroszország nyugati térségében, hanem a kalinyingrádi enklávé területén, a Balti-tengeren, sőt Fehéroroszországban is.

A gyakorlatra százezer orosz katonát vezényelnek a NATO keleti végeivel határos térségbe, és felvonul az az orosz harckocsizó erő is, amelyet egykori szovjet hadseregbeli elnevezésével szerveztek újjá. A gyakorlat hónapokig fog majd tartani – írja a New York Times. A lap aggasztónak tartja, hogy az oroszok még nem járultak hozzá külföldi megfigyelők jelenlétéhez a Zapad manőverek során. A nyugati hírszerzésnek – olvasható a cikkben – nem könnyű megállapítania, hogy valóban pusztán gyakorlatról, vagy pedig valamilyen fegyveres intervenció előkészületeiről van-e szó. A kérdés, amire NATO-körökben leginkább szeretnék tudni a választ, hogy a gyakorlat végeztével valamennyi orosz katona távozik-e majd Fehéroroszországból.

Az EUObserver című uniós hírportál – ismertetve a lengyel igazságügyi miniszter elutasító sajtónyilatkozatait annak nyomán, hogy az Európai Bizottság szombaton kötelezettségszegési eljárást indított Varsó ellen, ezúttal a bírák nyugdíjazását is újraszabályozó friss törvény miatt – arra a következtetésre jut, hogy Zbigniew Ziobróval aligha nyílik esély építő szellemű párbeszédre, amire pedig Frans Timmermans, az uniós testület első alelnöke javaslatot tett.
A brüsszeli bizottság, amelynek egyik feladata, hogy őrködjék az uniós jog tiszteletben tartása fölött, egyebek közt azt kifogásolja, hogy a törvény értelmében az igazságügyi tárca vezetője túlságosan homályos kritériumok alapján dönthet arról, melyik bírónak lehet meghosszabbítani a mandátumát. Az EUObserver idézi azt a nyilatkozatot, amelyet Ziobro miniszter a Nasz Dziennik című jobboldali lapnak adott, és amelyben a helyzetet úgy jellemezte: politikai harc folyik Lengyelország ellen, és emögött olyan befolyásos csoportok állnak, amelyeknek az az érdekük, hogy Lengyelország gyenge legyen.
Egy másik konzervatív lapnak, a wSiecinek azt mondta az igazságügyi tárca vezetője az EUObserver ismertetése szerint, hogy Lengyelország követni kívánja Magyarországot a tekintélyelvűbb állam építésében. „A politikában karakterekre van szükség. Orbán Viktor, aki nem törődött a tüntetésekkel, a bírálattal, vagy azokkal a próbálkozásokkal, amelyek arra irányultak, hogy lekicsinyeljék őt, aki ezzel szemben megváltoztatta az országot az európai elit ellenvetéseinek dacára, felmutatta ezt a karaktert” – idézi a brüsszeli hírportál Zbigniew Ziobrót...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.