2017. augusztus 12., szombat

ORBÁN VIKTOR KANCELLÁRI RENDSZERE TÖKÉLETESEN VISSZAHOZTA A SZOCIALIZMUST AZ EGYETEMI ÉLETBE: IBUSZ-IRODÁVAL UTAZTATJÁK AZ OKTATÓKAT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.08.12.


Emlékszik még valaki az IBUSZ-os utazásokra? Nem a színvonal a lényeg, hanem, hogy Bölcs Vezető mindent ellenőrizni tudjon. 

Nemrég több hírportál is foglalkozott azzal, mennyire alacsony az egyetemi oktatók fizetése ahhoz képest, amennyit egy árufeltöltő keres a szupermarketekben. De az egyetemi oktatók életében vannak azért még más furcsaságok is. 2014-ben jött létre a kancellári rendszer, Orbán Viktor, megtörve az egyetemi autonómiát, személyesen nevezett ki pénzügyi vezetőket az egyetemek élére. Az oktatók azóta is vitatkoznak azon, hogy ez az alkotmányosságnak megfelelően történt-e, de láthatóan jogi lépéseket senki sem tett az ügyben.
A kancellárok több dolgot csinálnak az egyetemen:
  1. Megbonyolítják az adminisztrációt;
  2. Beleszólnak minden pénzügyi kérdésbe, így pl. az oktatók felvételébe és kirúgásába is;
  3. Felveszik a milliós fizetésüket. (Az amúgy is folyamatosan fizetési gondokkal küzdő egyetemeknek úgy kellett az újabb vezető és a hozzá tartozó plusz adminisztráció, mint egy falat kenyér.)
Mindezek a tevékenységek ideálisak ahhoz, hogy valaki visszaéljen a hatalmával;nem egy olyan „fülest” kaptunk, hogy egyes kancellárok „leszóltak” a megfelelő oktatónak, hogy kinek a kicsodája kapjon jobb jegyet, vagy szóltak bele abba például, hogy milyen, az oktatáshoz szükséges eszközöket lehessen vagy még inkább ne lehessen beszerezni egy-egy karon. 
De lépjünk tovább: nézzük meg, mit csinál a kancellária, ha egy egyetemi oktatónak konferenciára kell utaznia!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.