2017. augusztus 26., szombat

TOP 10 KERTÉSZ MIHÁLY RENDEZTE FILM

TIME GOES BY BLOG
Szerző: Time Goes By
2017.08.25.


Kertész Mihály, alias Michael Curtiz (szül. Kaminer Manó) (1888-1962) budapesti születésű magyar-amerikai filmes egyike volt a világ legtermékenyebb rendezőinek. Összesen  166 filmet rendezett, ebből 64-et Európa különböző országaiban, köztük Magyarországon, 102-t pedig Hollywoodban. Kertész Mihály már nagynevű rendezőnek számított, amikor 1926-ban Jack Warner invitálására Hollywoodba emigrált. Szinte minden műfajban kipróbálta magát, és mindegyikben készített is mára már klasszikussá vált filmeket, köztük a leghíresebbikét, a Casablancát, amiért el is nyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, egy rövidfilmje, a Sons of Liberty mellett. További 4 esetében jelölték még a legjobb rendezői Oscarra: Captain Blood 1935, Angels with Dirty Faces 1938, Four Daughters 1938 és a Yankee Doodle Dandy 1942.

Kertész Mihály egy budapesti kispolgári zsidó családba született, és már gyerekkorában érdeklődni kezdett a színház iránt. A Színiakadémia elvégzése után pantomimesként és színészként kezdett dolgozni különböző vándor társulatoknál, cirkuszoknál, majd némafilmekben szerepelt, és nevét is ekkor változtatta Kaminer Manóról Kertész Mihályra. Első filmjét 1912-ben rendezte Utolsó bohém címmel, amelyet további 45 Magyarországon készült film követett, de sajnos egyetlen egy sem maradt fenn teljesen. Az I. világháborúban magyar katonaként szolgált az orosz fronton, majd sebesülése után visszatért a filmezéshez. Magyarországot 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején hagyta el, amikor a kommunista kormány a filmgyárakat és stúdiókat is államosította.  
Ezután Bécsbe költözött, ami nagyon nagy hatással volt későbbi karrierjére, mivel itt megismerkedett az első vh. után erőteljesen fejlődő és népszerű stílusirányzattal, a német expresszionizmussal, amelyet aztán 1926-ban magával vitt Amerikába. Hollywoodban megint nevet változtatott, és innentől kezdve már Michael Curtizként dolgozott a Warner Brothers Filmstúdió alkalmazásában, ahol az amerikai filmjei nagy részét, köztük a legnagyobb sikereit is készítette...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.