2017. augusztus 13., vasárnap

TRAGÉDIÁBA TORKOLLT A SZÉLSŐJOBBOS DEMONSTRÁCIÓ EGY AMERIKAI KISVÁROSBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2017.08.13.


Egy embert halálra gázoltak az egyesült államokbeli Charlottesville-ben, az erőszakba fulladt Unite the right (Egyesítsük a jobboldalt) tüntetés után. Az autós támadást videóra is vették (itt: 15:24-nél történt). Virginia kormányzója az egész napos, erőszakos összecsapások miatt az „alt right” tüntetők, és az ellenük felvonuló baloldali ellentüntetők között már szükségállapotot rendelt el a kisvárosban és a Nemzeti Gárda is felvonult. Míg a fehér felsőbbrendűség hívei Donald Trump kampányszlogenjeinek beteljesítésére is hivatkoznak, az elnök egyelőre nem határolódott el a neonáci, rasszista demonstrációtól, hanem csak általában az erőszaktól és gyűlölettől, amely „nagyon sok oldalról” jöhet.

A virginiai kisvárosban az egyetem melletti, Robert E. Lee déli tábornokról elnevezett parkot másfél éve „Emancipáció” parknak nevezték át, és az 1861-1865-ös amerikai polgárháborúban vesztes konföderációs erők tábornokának szobrát is el kívánták távolítani.

Számos fehér felsőbbrendűséget hirdető, ultranacionalista és újnáci szervezet közösen hirdetett meg ez ellen nagy tiltakozást a hétvégére Charlottesville-be. Ez volt az 1965-ben elfogadott Civil Rights Act (a feketék jogait biztosító polgárjogi törvény) óta az egyik legnagyobb és legagresszívabb fehér nacionalista demonstráció az USA-ban.

Sokan a szociális médián szerveződtek meg, a tiltakozást Jason Kessler ismert szélsőjobboldali aktivista és blogger rántotta össze, de részt vett benne Richard Spencer, az amerikai identitáriusok vezető ideológusa, és David Duke, a Ku Klux Klán volt birodalmi nagyvarázslója is. Péntek este fáklyás felvonulást szerveztek az egykori Lee Park és a Virginiai Egyetem között, antiszemita (A zsidók nem fognak minket lecserélni – Jew will not replace us!), feketeellenes (Ők nem fognak a helyünkbe lépni! - They will not replace us!) és nacionalista (Vér és Föld! - Blood and soil!)rigmusokat kiáltoztak, sokan náci karlendítéssel kísérték ezeket. David Duke az esemény előtt arról írt Twitterén, hogy a demonstrációval bizonyítani akarják, hogy „valósággá teszik Donald Trump ígéretét”, és véget vetnek „a fehérek évtizedes üldözésének” az USA-ban. A szervező Kessler arról is beszélt, hogy szerinte az Obama-kormányzat alatt a fehérek „másodrendű állampolgárokká váltak” a saját hazájukban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.