2017. augusztus 9., szerda

VIHAR ELŐTTI CSEND?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.09.


Ilyenkor nyáron a politikában is uborkaszezon van. Szünetel a parlament – bár amikor dolgozik, azt sem vesszük észre. Kevesebb a hír, minden kis morzsára ráharapnak az újságok, televíziók, mert kell a szenzáció. A kormány azonban a helyén van. Az afrikai melegben is szórja a pénzt, mert a csókos hadat etetni kell.

Ismét 36 fokos hőség van, aki teheti menekül a vízpartra. Sokan szabadságon vannak, éppen a hasukat süttetik valahol. Unokák a nagyszülőknél. A nyár a felhőtlen kikapcsolódás ideje.

A forróságot általában viharok, nagy esők követik. Bár ki tudja, ebben a bolond mai világban minden elképzelhető. Az én gyerekkoromban még a négy évszak között különbséget tudtunk tenni. Volt tavasz, nyár – mezítláb a porban, ahogyan falun az szokás volt –, mikor „kellett”, megjött az ős,z és a tél is igazi volt. Az elmúlt években minden olyan össze-vissza működik. Mintha fenekestül felfordult volna a világunk.

Kiszámíthatatlan, tervezhetetlen lett minden, hiányoznak az életünkből a biztos kapaszkodók. A gyerekeink, unokáink már ebbe a megváltozott világba születtek. Ennek a törvényeihez kell mindannyiunknak alkalmazkodni. Van, akinek könnyen, van, akinek ez nehezebben megy.

Ilyenkor nyáron a politikában is uborkaszezon van. Szünetel a parlament – bár amikor „dolgozik”, azt sem vesszük észre. Kevesebb a hír, minden kis morzsára ráharapnak az újságok, televíziók, mert kell a szenzáció.

A kormány azonban a helyén van. Az afrikai melegben is szórja a pénzt, mert a csókos hadat etetni kell. Éppen tegnap jelent meg a hír: újabb 13 milliárdot öntenek a stadionépítési programba. Ember legyen a talpán, aki össze tudja számolni, hány százmilliárdot ölt eddig bele a Fidesz, Orbán focimániájába. Csak éppen az egésznek semmi haszna nincs. A luxusstadionoktól nem lett jobb a nemzeti foci, s főleg nem lett több a néző. Igazi mazochistának kell annak lenni, aki kimegy ma egy focimeccsre. Tavaly adták át a több mint hat milliárdba került MTK pályát. (Ha esetleg van, aki nem tudná, Deutsch Tamás a klub elnöke.) A fiúk – hálából – gyorsan kiestek a másodosztályba. Első hazai meccsükön még ezer néző sem volt. Ennyien talán egy falusi megyei első osztályú csapat mérkőzésére is kimennek.

A stadionok mellett nagy pénz van a kormány kommunikációjában. Éppen a napokban döntöttek, hogy 720 millió forintért a Belügyminisztérium filmsorozatot készíttet. Biztos kajolni fogja a magyar az alkotást. Epedve várja majd mindenki, hogy a körmét rághassa az izgalomtól. A sorozatot Rogánék „új” haveri cége készíti, mert – úgy mondják a fővárosban – az előző kampányokat bonyolító vállalkozás vezetője késve, vagy egyáltalán nem tejelt oda, ahova kellett volna. Őurasága ezt tagadja, de valami igazsága lehet: látványosan nem ő nyeri újabban a több milliárdos tendereket.
A nemzet gázszerelőjének vagyona újabb milliárdokkal gazdagodhatott a nyáron. A médiapiacot lényegében Lőrinc barát lenyelte. Újabban a Balaton környékén vitézkedik. Épp ma olvastam: a fél falu, a fél város az övé. Így mondják a balatonakaliak és a balatonalmádiak is, hogy mi minden lett az utóbbi időben Mészáros Lőrincé a településükön.

A főnök közben valahol pihen. Ez nálunk hétpecsétes titok, talán 80 évre még titkosították is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.