2017. szeptember 8., péntek

A KÉPZETT BETEG - MINDEN BETEGNEK JOGA VAN A MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁSHOZ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Nagy Gyöngyi
2017.09.07.


A betegség kiszolgáltatottá tesz - a beteg kiszolgáltatott. Kiszolgáltatott, mert a betegség sokszor félelmet és beszűkült tudatállapotot szül. Kiszolgáltatott, mert nem érti az orvosi nyelvet, mert egy áttekinthetetlen szervezeti monstrummal találja magát szemben, amikor betéved az egészségügybe. Kiszolgáltatott, mert nem tudja, mi fog történni vele, mert információ-hiányban szenved. Még hosszan sorolhatnám, de talán a legfontosabb már elhangzott. A beteg informáltsága kulcsfontosságú az ellátás során, több szempontból is: nemcsak a beteg közérzetét, az ellátás hatékonyságát javítja, hanem költségcsökkentő tényező is lehet.

Többek között az információ-hiányból is fakadó kiszolgáltatottság érzete hozta létre a Másállapotot a szülészetben! mozgalmat, amelynek képviselői a közelmúltban a Közélet Iskolája és a Város Mindenkié csoport közös szervezésében megvalósult nyári egyetemen számoltak be munkájukról és tapasztalataikról.

A Másállapotot a szülészetben! egyik elsődleges célja, hogy a terhesség és szülés témakörében szerzett egyéni tapasztalatokat összegezze, és ezek segítségével felhívja a mikro-és makroszintű döntéshozatal – tehát mind a szülésznők, orvosok, kórházi vezetők, illetve az egészségpolitika - figyelmét a szakterületen tapasztalt negatívumokra.

Egyik fő fókusza a mozgalomnak, hogy megfelelő információ birtokába juttassa a szülés előtt álló nőket, és egyben lehetővé tegye, hogy a jól informált, dönteni képes szülő nő akaratát figyelembe vegye az ellátórendszer és a szülést lefolytató orvos az olyan kérdések eldöntésében, mint például a császármetszés, a gátmetszés, a szülési póz megválasztása, az aranyóra, a szülés helyének megválasztása.

Emellett a mozgalom célja a nemzetközi irányelvek tényleges meghonosítása a hazai gyakorlatban. (Egyébként jelenleg négy éve nincs érvényes szülészeti protokoll hazánkban, amely iránytűként és a számonkérés alapjául szolgálhatna.)

Ezekkel a célkitűzésekkel a mozgalom az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 6 minőségi ellátással kapcsolatos alapelve közül a páciens-központú ellátás fogalmának tesz eleget (a további öt a hatékonyság, hatásosság, megfelelő időzítettség, biztonságosság és a méltányosság), és beteljesíti a gondolkodás, akarat és cselekvés autonómiájának tiszteletére irányuló orvosetikai alapelvet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.