2017. szeptember 2., szombat

ÁTSZAKADT A HALLGATÁS GÁTJA - LÁNYI ANDRÁS

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.09.01.


A Római parti mobilgátról, oktatáspolitikáról, és a civil kezdeményezések mibenlétéről is kérdeztük Lányi András írót, filozófust, az Élőlánc Magyarországért és a Védegylet alapítóját a Reggeli Gyorsban.

Azzal a hírrel kapcsolatosan, hogy a jelenlegi állás szerint nem lehet népszavazást tartani a Római partra tervezett mobilgát megépítéséről Lányi András kifejtette: értelmezése szerint a törvényeink, a jogi keretrendszer rossz. E felfogás szerint már meghozott törvényekről, eldöntött intézkedésekről már nem lehet referendumot tartani, pedig Magyarországtól nyugatabbra, így például Svájcban a politikusok óvatosan és méltányosan, az érintetteket bevonva döntenek egyes ügyekben. A magyar jogrendszer logikája azonban fordítva működik, és a mobilgát ügye ennek egy állatorvosi lova - a kerületieket és az oda látogató budapestieket is közvetlenül érinti. Változást az elmúlt időszakban diskurzusban az hozott, hogy egyre több, a vízügyi témában jártas szakember is felszólal a beruházással szemben.

Felvetésre reagálva Lányi András elmondta: Tarlós István főpolgármester a jelek szerint az elmúlt hetekben teret ad ennek a párbeszédnek annak ellenére, hogy korábban minden kritikát, kezdeményezést hárított mondván: a Főváros közgyűlés már végleges döntést hozott a gát megépítéséről, és annak nyomvonaláról. Értékelése szerint a főpolgármester ennek ellenére továbbra is hárítja a felelősséget, és azért adott lehetőséget a civileknek rövid, mindössze egy hónapos határidővel lehetőséget egy alternatív terv elkészítésére, hogy azt majd leszavaztassa. Lányi András szerint azonban sikerült ez idő alatt egy olyan kiskaput találtak, melynek segítségével egy megalapozott szakmai anyagot sikerült letenniük az asztalra. Az is hozzájárul szerinte a megalapozott kritikákhoz, hogy kiderült: a Római parti gát megépítésével megbízott cég a visegrádi létesítményt nem tudta az előzetes elképzelések szerint megépíteni, azok a problémák jelentkeztek ott is, melyek aggodalmat okoznak a Római partinál is. Az Élőlánc Magyarországért alapítója szerint a mobilgát ügye nem tekinthető gumicsontnak, a budapesti és országos közéletet tekintve jelentős ügyről van szó, és elsőként a hallgatás gátja szakadt át.

A szakember elmondta: egy logikusabb, a Nánási út-Királyok útja mentén kijelölt nyomvonal helyett egy olyan területre építenék meg a létesítményt, ahol semmi keresnivalója nem lenne, és mindössze egy 70 hektáros területet védenének meg vele. Hozzátette: az általuk készített szakmai anyag szerint bár a belsőbb nyomvonalat fejlesztenék, de a parti sávról sem felejtkeztek el - azonban azt minőségileg nem védenék olyan mértékben, mint a belsőbb területeket, a fejlesztés viszont így kisebb költséggel, és kevesebb környezetkárosítással járna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.