2017. szeptember 19., kedd

BÍRÓSÁG ELÉ KERÜL A YELLOWSTONE-I MEDVÉK SORSA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.09.19.


A medvéket idén júniustól már nem tekintik veszélyeztetett fajnak az Egyesült Államokban, ezért félő, hogy elindul ellenük a vadászat. Környezet- és állatvédő csoportok, valamint a montanai északi Cheyenne törzs tagjai bírósághoz fordulva kérik a rendelet visszavonását. Egyik hivatkozási okuk a klímaváltozás, amely megfosztja a medvéket természetes táplálékuktól.

A Yellowstone parki grizzlyk száma 1975-től – ekkor nyilvánították őket védetté – mára 700-ra emelkedett. A rájuk vonatkozó döntés három államra, Montanára, Idahóra és Wyomingra érvényes.

Az amerikai szövetségi kormány már másodszor oldja fel a medvevadászati tilalmat a Yellowstone régiójában, amely 50 ezer négyzetkilométernyi területet jelent, ebből 9 ezer maga a park. A rendelkezés megengedi a vadászatnak korlátozott mértékét a park határai körül. A bírálók felhívják a figyelmet arra, hogy az állat és az ember közötti „konfliktsok” oka a klímaváltozás, mivel a felmelegedés megfosztotta alapvető élelme, a fehér törzsű fenyő gyümölcse nagy részétől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.