2017. szeptember 29., péntek

CSAK A HÁTRAMARADOTTAK IRÁNTI TISZTELET FORDÍTHATJA MEG A POPULISTA HULLÁMOT

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.09.29.



Így ír Timothy Garton Ash a londoni Guardianben megjelent cikkében. A neves történész és Kelet-Közép-Európa-szakértő elsőre elvontnak látszó, filozofikus ihletettségű megállapítása valójában nagyon is konkrét, napi politikai fejleményhez, a szélsőjobboldali Alternatíva párt minapi németországi előretöréséhez kapcsolódik, azt próbálja értelmezni.

Fő gondolata nagyon leegyszerűsítve az, hogy nem csupán a gazdasági szempontból hátrányos helyzettel, hanem számos kulturális tényezővel is magyarázható a jobbos nacionalizmus növekedése mind Európában, mind az Egyesült Államokban. E kulturális tényezők között a szerző megemlíti a politikai korrektség követelményét – azt, hogy bizonyos dolgokat úgymond illetlenség kimondani.

Felhívja a figyelmet arra, hogy az ARD német tévécsatorna felmérése szerint az Alternatíva párt híveinek 95 százalékát a német nyelv és kultúra féltése vitte a szavazó urnákhoz.

A jobboldali populisták jó választási eredményéhez természetesen hozzájárult a német nagypolitika, valamint az országban még ma is jól megfigyelhető kelet-nyugati megosztottság is. Ahogy Németországon belül Kelet-Németországban, úgy más országban is tapasztalható a „populistább módon szavazó régiókban” – Amerikában ez a liberálisabb tengerparti térségektől távol eső államokat, Nagy-Britanniában a kozmopolita Londonon kívüli, brexit-párti vidéki Angliát, Lengyelországban a keleti-délkeleti falusi vidéket jelenti leginkább – szóval mindezeken a helyeken gyakran hallható a helyi lakosok részéről az, hogy „mi is létezünk, de minket nem vesznek figyelembe, másodosztályú polgárként kezelnek”.

Timothy Garton Ash szerint az egyenlőtlenség, mint feszültségforrás nem csupán mérhető gazdasági számsorokban érhető tetten, hanem a másik iránti tisztelet egyenlőtlenségében, a hátramaradottak iránti figyelem hiányában is.

„Nem ismerek rá a hazámra” – idézi a szerző a bevándorlóktól idegenkedő populisták jellemző kijelentését, és felhívja a figyelmet arra a közvéleménykutatásra, amely kimutatta, hogy a lengyelek 42 százaléka az iszlám terrorizmust tartja a legsúlyosabb nemzetbiztonsági veszélyforrásnak, miközben az országban lényegében nincsenek muszlimok. De – folytatja Timothy Garton Ash – nem csak a bevándorlásról van szó, hanem olyan kérdésekről is, mint az abortusz, illetve a melegházasság. Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban is sokan úgy érzik, hogy a politikai korrektség követelményéhez igazodva egyszerűen nem szabad régimódi nézeteiknek hangot adniuk, és ezt a frusztrációt oldják fel a populisták, amikor megjelennek, és – legyen az Donald Trump, Le Pen vagy az Alternatíva – úgymond „végre kimondják” azt, amit eddig mindenki elfojtott magában. Gondolatmenetét összegezve arra jut Timothy Garton Ash, hogy a bajok csak akkor orvosolhatók, ha sokkal több figyelmet kap a hátrányt szenvedők gondolkodásmódja...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.