2017. szeptember 29., péntek

ANGOL ISKOLA EGY MAGYAR TANÁR SZEMÉVEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Judit
2017.09.29.




Judit egy liverpooli állami középiskolában dolgozik, így aztán belülről látja a magyartól (tagolásban és elvárásokban is) meglehetősen eltérő rendszert. Kérésemre megírta tapasztalatait, és pár tanáccsal is tud szolgálni azoknak, akik esetleg iskolás korú gyerekkel fontolgatják a költözést.

„Bizonyára sok szülő morfondírozik azon, hogy költözzön-e, mikor költözzön külföldre vagy haza, ha azt szeretné, hogy gyermeke(i) a lehető legzökkenőmentesebben tudjanak beilleszkedni a másik ország oktatási rendszerébe. Zökkenők mindig lesznek, de egy-két öngólt elkerülhetünk, ha utánanézünk az alapvető különbségeknek indulás előtt.

Angliában a következőképpen tagolódik a közoktatás:

Általános iskola (4-11 éves kor)


Ebben a korban járnak a gyerekek általános iskolába: ez egy év pre-school és 6 év iskola (1-6. osztály), ami a magyar rendszerben kb. az óvodának és az általános iskola alsó tagozatának felel meg.

A gyerekek többnyire egy pedagógussal vannak egész nap (értsd: eggyel délelőtt, egy másikkal délután), csak speciális tantárgyakhoz (pl. kínai nyelv) van szakos tanár, a többi „tantárgyat” (írás, olvasás, számolás, készségfejlesztés) az osztályfőnök tanítja.

Középiskola (11-16 éves kor)

Ezután következik a középiskola, 11-16 évesek járnak ide (7-11. osztály). Ebben a szakaszban kezdődik a tantárgyfelosztás, itt már minden tantárgyat más tanít (hasonlóan a magyar ált. isk. felső tagozatához ill. a középiskolához).

Jellemzően képességeiknek megfelelő csoportokban tanulnak a gyerekek, tehát nem osztályban, hanem évfolyamban gondolkodnak az iskolák a tanulócsoportok szervezésénél. Ez elvileg kedvez az átlagnál jobb és az átlagnál gyengébb tanulóknak is.

Nagyon fontos különbség, hogy itt a gyerekeket saját magukhoz hasonlítják, azt nézik, hogy magukhoz képest fejlődtek-e; kérésre persze elmondják a fogadóórán, hogy a többi tanulóhoz vagy akár az országos átlaghoz képest hogyan szerepelnek.

Ezt érdemes is megkérdezni, hogy elkerüljük a meglepetéseket: például hogy minden évben agyondicsérik a gyereket, de aztán megbukik minden tárgyból az érettségin...

Kiemelten fontos tantárgyak az angol, matek és tudomány (biológia, kémia és fizika egyben), ezekből mindenkinek kell „érettségiznie” (a tudományokból elég kettőt választani), kötelező továbbá a testnevelés, vallástudomány/etika; további tantárgyak a technika, idegennyelv (többnyire spanyol, francia vagy esetleg német), számítástechnika, történelem, földrajz, dráma, rajz, ének-zene.

Az utolsó 2-3 évben a kötelezők mellett „szabadon” választható tárgyakkal egészül ki az órarend, ezek között találunk szaktantárgyakat, a választék iskolától függ, nálunk pl. van építkezés, fodrászat, vendéglátás, pszichológia, business... ilyesmik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.