2017. szeptember 22., péntek

EGYÉBKÉNT AZ ÚN. SOROS-TERV ÉSSZERŰ LENNE

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.22.


A Soros-tervként elhíresült összeesküvés-elmélet -- röviden, hogy a nemzetállamok működési logikája és az egységes kultúrák bomlasztandók, amiben lenne korporatív/nagyvállalati érdekeltség, lenne érdekeltsége Európában az EU-nak és lenne érdekeltsége a progresszív Észnek -- reális is lehet a lényegét illetően.

Tehát attól az apróságtól eltekintve, hogy Soros-terv nincs, illetve Soros maga az összes elérhető írásában sokkal kritikusabb a globalizációval szemben, mint azt a nacionalista hangadók készek elismerni (tegyük fel, hogy legalább néhányan olvasták a Crash of 2008-et, a Tragedy of the European Uniont vagy a Crisis of Global Capitalism-t), a nem létező terv valós trendektől való félelmen alapul, amelyek okkal aggasztják a politikájukat a nemzeti sérelmekre és a demagógiára építő politikusokat. A "probléma" tehát nem Soros, hanem a még kevésbé eltéríthető modernizációs logika (a kapitalizmus, az emberi vágyak, a technológia és a tömeges individualizáció egymásra hatása).

Életünkre, mióta világ a világ, a technológia van a legnagyobb közvetlen befolyással. A felgyorsuló újítások miatt (amely kort a XVIII. század utolsó harmadától számítjuk és a mostani negyedik ipari forradalommal új szakaszába látszik érni) már egyenesen az emberi faj és a mesterséges intelligencia együttműködéséről, majd összeolvadásáról beszélünk. Nyilvánvaló, hogy amelyik ország vagy vállalat(ok) az élére tudnak kerülni ezeknek a változásoknak -- szakasztott ahogy a korábbi ipari forradalomban történt, amely megpecsételte a XVI. századtól érlelődő magyar lemaradást --, azok hallatlan befolyásra tehetnek szert a belátható jövőre. Ehhez semmiféle terv nem kell, mindössze a modernizáció/fejlődés logikáját kell nézni. Végső soron hatalmi kérdésről van szó, és a technológia egyre koncentráltabban és rövidebb ciklusidővel tüntet ki vagy lök a mélybe hatalmi központokat, ahogy -- egy nem régi beszédéből kiviláglóan -- már Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin is pontosan érti...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.