2017. szeptember 26., kedd

ELDÖNTÖTTÉK, A KÜLFÖLDÖN ÉLŐKNEK IS JÁR MAJD A BABAKÖTVÉNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.09.25.


Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amelynek alapján a babakötvényt 2018-tól megkaphatnák az ideiglenesen vagy tartósan külföldön élő magyar állampolgárságú vagy magyar igazolvánnyal rendelkező szülők gyermekei is. Egy évvel kitolják az egyetemista gyedet, jön a családbarát év. 

Mintha a határon túl magyarok kegyeit újabb intézkedéssel igyekezne biztosítani a kormány. A magyar igazolvánnyal rendelkezők ugyanis gyermekenként 42,5 ezer forintos életkezdési támogatást kaphatnak majd, de valószínűleg Start-számlát is nyithatnak, vagyis: rájuk is kiterjesztik a babakötvényt. A Magyar Közlönyben már megjelent az a kormányhatározat (1691/2017. számon), amiben a nemzetgazdasági minisztert és az emberi erőforrások miniszterét kötelezik arra, hogy készítsék elő az ehhez szükséges törvénymódosítást.

A kormányrendelet szól még az egyetemistáknak járó gyermekgondozási díj időtartamának egy évvel kitolásáról, a bölcsődefejlesztési program folytatásáról, de arról is, hogy 2018-at a családok évének nyilvánítják a „családbarát közgondolkodás széles körű elterjesztése érdekében”. Emellett azonnali (még a 2017-es költségvetést terhelő) 162,5 millió forintos juttatással létrehoznak egy „családkutató” intézetet. Ennek a határon túli magyarság vizsgálata is a célja.

Pontosan egyébként csak annyit jeleztek már, hogy a cél: 2018-tól az ideiglenesen vagy tartósan külföldön élő magyar állampolgárságú vagy magyar igazolvánnyal rendelkező szülő gyermeke után is igénybe lehessen venni az életkezdési támogatást. Ezzel amúgy nemcsak a mostani kormány szavazóbázisának számító határon túliaknak, hanem a nem igazán ebbe a körbe tartozó (amit a szavazás megnehezítése is mutat) külföldön dolgozóknak is kedvébe járhatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.