2017. szeptember 25., hétfő

ELJÖTT MERKEL KARRIERJÉNEK UTOLSÓ FEJEZETE, DE MÉG ÉVEKIG ELTARTHAT

HVG ONLINE
Szerző: GERGELY MÁRTON
2017.09.24.


A német választások legnagyobb vesztese a CDU/CSU. Ennek ellenére Angela Merkel marad a kancellár, mivel nincs egyelőre alternatívája párton belül. A parlamentben viszont ott az Alternatíva, a demokratikus Németország első populista párja, amely a Bundestag küszöbét átlépi. A német törvényhozásban a jelek szerint Martin Schulzcal vívnak majd csatát a leghangosabb ellenzéki erő szerepéért. Gyorselemzés Berlinből.

Általában hosszan elhúzódnak a választási esték. A vasárnapi német voksolás azonban az urnazárás után 45 perccel lefutott volt. A végleges számokra természetesen várni kell, az egyes pártok bulija is az éjszakába húzódott, de a politikai helyzet nagyon hamar egyértelművé vált.

Negyedórával urnazárás után Manuela Schwesig a szociáldemokraták részéről be is jelentette a döntést

az SPD ellenzékbe vonul.

Ha valaki azt hitte volna, hogy a szocdemek egyik tartományi vezetője befolyásolni akarja pártja döntését, hamar csalódott. Az SPD tizenöt perc alatt valóban eldöntötte, hogyan kíván reagálni története leggyengébb eredményére. Közel 5 százalékot elveszítve, Martin Schulz pártja valahol 20 százalék fölött állt meg. Az adatok pedig azt mutatják, hogy a baloldali-liberális ellenzéki kispártok növekedni tudtak. Tehát az SPD-t minden – általuk érzett – kormányzati siker ellenére azok is büntették, akik egyébként hajlandóak lennének szavazni rájuk.

Martin Schulz fél 7-kor kiáltl, és megerősítette Schwesig bejelentését: az SPD nem adja magát egy újabb nagykoalícióhoz. És ezzel rendkívüli helyzetet teremtett: a parlamentben ugyanis egyetlen lehetséges koalíciónak maradt lehetősége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.