2017. szeptember 15., péntek

EMBERTELEN BÁNÁSMÓD A SZOCIÁLIS OTTHONBAN

CIVILHETES BLOG
Szerző: KOVACSIK ÁGNES
2017.09.15.


Súlyos hiányosságokat tárt fel az alapvető jogok biztosa a táplánypusztai Dr. Piróth Endre Szociális Központban: miután idén januárban az intézmény egyik épülete porig égett, szükségmegoldásként az otthon másik épületének korábbi közösségi helyiségeiben helyezték el a betegeket. - írja az mno.hu.

Az ombudsman hónapokkal a tűzeset után látogatott az intézménybe, de a betegek még ekkor is a rendkívül túlzsúfolt közösségi helyiségekben voltak elszállásolva, még a férfi- és a női gondozottakat sem különítették el egymástól.

A lapunk által megismert jelentés szerint az intézményben tapasztalt embertelen bánásmód és rossz higiénés körülmények miatt már korábban, 2016 őszén panaszbeadvánnyal fordult az otthon lakóinak egy csoportja Székely Lászlóhoz.

Levelükben azt írták, hogy az intézményben nagy a korrupció, a vezető beosztású munkatársak a saját javukra gazdálkodnak az intézmény vagyonával és javaival.

Jelezték továbbá, hogy ritkán van fürdetés, mosás és takarítás, ami különösen a nyári hőségben elviselhetetlen lakhatási körülményeket idéz elő, de az időjárástól függetlenül is elfogadhatatlan gyakorlat a kiszolgáltatott, magatehetetlen emberekkel szemben.

A lakókat feltűnően gyakran érő intézményi balesetekre is felhívták a biztos figyelmét.

Noha a visszásságokra irányuló intézményfenntartói ellenőrzés már tavaly decemberben lezárult, az elmúlt időszak tragédiái miatt az alapvető jogok biztosa ez év márciusában hivatalból vizsgálatot indított.

A 350 férőhelyes táplánypusztai intézményben számottevő kórházi kezelést nem igénylő pszichiátriai betegeket, értelmileg akadályozottakat, időskori demenciában szenvedőket és szenvedélybetegeket gondoznak. Az otthonhoz tartozó koroncó-zöldmajori telephelyen pedig 50 fogyatékkal élő beteget ápolnak.

Egy speciális megfigyelő részlege is van az intézménynek, ahol az átmenetileg súlyosan instabil pszichés magatartásuk miatt különös figyelemre igényt tartó ellátottakat gondozzák.

Az ideiglenes működési engedéllyel rendelkező otthon több szempontból is aggályos a vizsgálat szerint. A gondozottak elhelyezését ugyan több épületben oldották meg, az ápolók nem látják be az intézmény teljes egészét: van olyan kerítésszakasz, amelyet egyáltalán nem tudnak szemmel tartani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.