2017. szeptember 8., péntek

FEL VAN HÁBORODVA A MAGYAR KORMÁNY, MERT VIZSGÁLNI MERÉSZELI BRÜSSZEL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.09.08.7



A magyar kormány közölte: „politikailag motiváltnak” és a jövő tavaszi választásokba való beavatkozásnak tekintené, ha az Európai Parlament képviselőinek egy csoportja az eddig összeállított útiterv alapján látogatna el Magyarországra ebben a hónapban – írja a Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása.

A hírportál betekintést kapott a Lázár János és Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának német vezetője közötti levélváltásba. Ebben a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt kérte, hogy „gondolják újra” a szeptember 16-18-ikára tervezett program elemeit. Az európai parlamenti bizottsági tagokból, a frakciók tanácsadóiból, valamint az Európai Számvevőszék képviselőiből álló csoport olyan projekteket kíván megtekinteni Magyarországon, amelyekre uniós támogatás érkezett, és ellenőrizni akarják, hogy nem történtek-e visszaélések az EU-források felhasználása során. Augusztus kilencedikei levelében Lázár János azt írta Grässlének, hogy a bizottság nem igazodik a Magyarország által javasolt projektlistához. Azt kérte, hogy legyen kiegyensúlyozott a programjuk, ne hassa azt át erős politikai motiváció.

„Felháborító, hogy az Európai Parlament bizottsága módszeresen figyelmen kívül hagyja és elutasítja a magyar kormány javaslatait, és ezzel jelentős mértékben beavatkozik a kampányba” – írta Lázár. Bírálta azt, hogy a csoport nem látogatna meg ellenzéki politikusok által vezetett településeket, miközben a tervek közt szerepel Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujának a felkeresése. Szerinte a vizittel nem a kohéziós alapok magyarországi felhasználásának akarnak utána járni, hanem a magyar politikai ellenzék céljait szolgálják. 

A programot Grässle szerint az összes európai parlamenti frakció egyetértésével állították össze, mégpedig a jobbközép néppártiaktól – ez a Fidesz pártcsaládja – és a zöldektől érkezett javaslatok alapján. A bizottság vezetője leszögezte, hogy a misszió mögött semmilyen hátsó szándék nincs, a csoportot nem vezérli elfogultság.

A Politico megszólaltja Judith Sargentini zöldpárti európai parlamenti képviselőt, aki meglepődött a magyar miniszter levelének a hangnemén, a diplomáciai nyelvezet hiányán. Mint mondta, azt megérti, ha a kormány nem támogat lényegében egy ellenőrzést, de ettől még semleges hozzáállást várt volna.

Ingeborg Grässle megkérte Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét, hogy vesse fel az ügyet Jean-Claude Jnckernél, az Európai Bizottság elnökénél. Szerinte a magyar együttműködés hiánya és az útiterv megváltoztatására vonatkozó magyar javaslat eléggé súlyos ügy ahhoz, hogy az Európai Bizottság azt megvitassa.

Eközben nem csitul a visszhangja az Európai Bíróság szerdai ítéletének, amellyel elutasították a menekültkvótákkal szemben benyújtott magyar és a szlovák keresetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.