2017. szeptember 4., hétfő

HATÁRÁTKELŐKET A PARLAMENTBE!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.04.


Rengeteg adat kering arról, vajon hány magyar él és dolgozik külföldön, pontos számot nem nagyon tudott még eddig senki mondani, és nem is úgy néz ki, hogy a közeljövőben mondani tud. Ám legyen szó 300 ezer vagy 570 ezer emberről, mégiscsak elég nagy szám ez, hogy felmerüljön a kérdés: ki képviseli az érdekeiket a magyar parlamentben? Majd következik még egy kérdés: hogyan lehetne intézményesíteni ennyi ember érdekképviseletét? 
Jöjjön egy szerény ötlet, elsősorban vitaindítónak.

Kezdjük azzal, hogy vajon hányan is lehetnek a külföldön élő magyarok? Pontos számot elsősorban azért nem lehet mondani, mert nagyon sokan nem jelentik be, hogy külföldre mentek élni vagy dolgozni, illetve az Európai Unión belüli szabad mozgás is nehezíti a nyilvántartást.

Számok persze röpködnek, mindenki a saját jól felfogott érdekei mentén mond sokat vagy keveset. Legutóbb a Portfolio állt neki a számlálásnak, nekik 2016-os számok alapján egy közel 570 ezres szám jött ki Európára vonatkoztatva.

„A legtöbben hivatalosan Németországban élnek, de még Dániában is van több mint ötezer magyar. Jórészt a tagállamok által megadott adatokból igyekeztünk dolgozni, és menetközben egy sor érdekességre is bukkantunk” – írta a gazdasági portál.

Az elemzés elsőre azt adta ki, hogy legtöbben Németországban élnek, ezen nem is lehet megütközni. Az ezüstéremért azonban Franciaország jelentkezett be, ami valljuk be, meglepő adat.

Aztán jött csak Nagy-Britannia, ott viszont a 90 ezres adat tűnt irreálisan alacsonynak. Utóbbi esetben a 200-300 ezres adat sokkal reálisabb lehet, így a korrigált modellben 250 ezer fő jött ki.

A lényeg, hogy végül azzal számoltak, hogy az Egyesült Királyságban 250 ezer, Németországban 192 ezer, míg Ausztriában 72 ezer magyar él, majd jön egy nagy szakadék, hogy Svédországgal (17 ezer), Hollandiával (14 ezer), Spanyolországgal (9 ezer), Írországgal (8600) folytatódjon a sor.

Ezek az emberek magyar állampolgárként természetesen szavazhatnak a parlamenti választáson, és most a levélben-személyesen vitába nem mennék bele. (Azért sem, mert ebben erősen torzít a magyar média jó része, hiszen aki kijelentkezik Magyarországról, az ugyanúgy levélben szavazhat, és csak listára, mint például az erdélyi magyarok, azok érzik magukat becsapva, akik nem jelentkeztek ki, mert nekik bizony utazniuk kell.)

Szóval mindenki szavazhat, de szerintem elég furcsa, hogy egy mondjuk Berlinben vagy Manchesterben élő magyar voksoljon arra, ki legyen például Sátoraljaújhely egyéni képviselője, miközben az adott politikus az ő speciális érdekeit, problémáit nyilvánvalóan nem fogja képviselni a magyar Országgyűlésben.

A pártok közül persze több is kampánytémaként használja a határátkelők ügyét, legutóbb éppen az MSZP dobta fel az új konzulátusok kapcsán, hogy mennyire méltatlan, ahogyan a külföldön élő magyarokkal „packáznak” a hatóságok, de a magam részéről semmilyen átfogó koncepciót nem érzek egyetlen pártnál sem.

Talán nem túlzás: se kiköpni, se lenyelni nem képesek az egész helyzetet...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.