2017. szeptember 19., kedd

KATASZTRÓFA LENNE EURÓPÁBAN A KELET-NYUGATI MEGOSZTOTTSÁG - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.09.19.


Éppen csak most kezdődött a migráció körüli csata – ez az állítás a címe annak a cikknek, amelyet a Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása közöl, alapvetően Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatója nyomán.

beszámoló emlékeztet arra, hogy Magyarország a minap veszítette el – Szlovákiával együtt - az ezzel kapcsolatos pert az Európai Bíróságon. Felidézi azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: Magyarország tiszteletben tartja a bírósági ítéleteket, de ez nem indokolja, hogy megváltoztassa bevándorlási politikáját.

A Politico szerint a vita részben abban az irányban folyik tovább, hogy miként lehetne kialakítani egy állandó jellegű szolidaritási mechanizmust, amelynek alapján a többi uniós tagországok között osztanák el az olyan „frontországokba” érkezett menekülteket, mint Görögország vagy Olaszország.

Az unió menekültügyi rendszerének a reformját hónapok óta az hátráltatja, hogy az uniós tisztségviselők nem tudják, hogyan kezeljék az olyan, elutasító álláspontra helyezkedő tagországokat, mint amilyen Magyarország vagy éppen Lengyelország – írja a hírportál.

A cikk szerzője szerint az Európai Bíróság ítélete reflektorfénybe állította azt a kulcskérdést, hogy ki birtokolja a legfőbb hatalmat az unióban – a Bizottság, vagy pedig a tagállamok. A bírósági ítélet szerint a Bizottságnak nem kell várnia a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács irányadó útmutatásaira a jogalkotási javaslat megtétele előtt. Budapest ezzel nem ért egyet. Azzal érvel, hogy az áthelyezések kvótarendszerét kifejezett vészhelyzeti intézkedésként rendelték el, és – mondta Kovács Zoltán – politikai értelemben nem helyes, ha a Bizottság szembe megy az Európai Tanáccsal.

A Politico kiemeli a magyar kormányszóvivő kijelentései közül azt az utalást is, miszerint a közelgő jövő tavaszi választások hatást gyakorolnak a magyar kormányzat felfogására.

Mindennel kapcsolatban, amit a következő hét hónap során látni fognak, mindig vegyék figyelembe, hogy választási kampány zajlik, tehát a magatartás nem normális rutinszerű” – idézi a hírportál Kovács Zoltánt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.