2017. szeptember 17., vasárnap

KÉSZ ÁTVERÉS-SHOW - MAGYAR CSODA: A REZSICSÖKKENTÉSBŐL VAN PÉNZE A KORMÁNYNAK A REZSICSÖKKENTÉSRE

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2017.09.17.


Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP azért, hogy a kormány az átlagfogyasztás mértékéig 32 százalékkal csökkentse a földgáz, 10-10 százalékkal pedig az áram- és a távhőfogyasztás költségeit. Időszerű volna az árváltozás, hiszen miközben az energia egyre olcsóbb, a magyar fogyasztók terhei évek óta nem csökkentek. A Fidesz eddig kilencszer mondott nemet az árak mérséklésére az Országgyűlésben, most azonban a választások közeledtével nem kizárt, hogy még a téli fűtési szezon beindulása előtt előáll egy szociális alapú költséglefaragással. Fedezet van rá: a rezsicsökkentés miatt az államkasszában landoló milliárdok.

A kormánynak tavaly volt egy olyan döntése, amely kivételesen az átláthatóságot szolgálta. Arra viszont nem gondoltak, hogy lesz olyan ellenzéki képviselő, aki ezt kihasználva veszi a fáradságot, és beleássa magát a számokba. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ezt tette, majd sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) csaknem 51 milliárd forint hasznot húzott csak azon, hogy a lakossági gázszolgáltatóknak drágábban adta el a földgázt, mint amennyiért megvette, vagyis ennyivel drágábban kapták a családok a háztartási energiát annál, mint ami a piaci viszonyokból következett volna. Az MFGK-t tavaly óta ugyanis törvény kötelezi arra, hogy külön soron szerepeltesse a lakossági célú földgáz értékesítési és beszerzési árának különbözetét.

– Nem azzal van baj, hogy az állami földgáz-nagykereskedő cég nyereséget termel. Hanem azzal, hogy eközben a kormány a „rezsicsökkentés megvédése” címszóval évek óta mesterségesen magasan tartja a hatósági árakat, és a keletkezett nyereséget nem érvényesíti a háztartások energiaköltségében – magyarázza a 168 Órának Tóth Bertalan. – Ezt egyébként jogszabályi kötelezés nélkül, tulajdonosi döntéssel is megtehette volna, hiszen a Fidesz-kormány mintegy ezermilliárd forintot költött energetikai cégvásárlásokra. Jelenleg a lakossági földgázszolgáltatás és a nagykereskedő is állami kézben van, sőt a villamosenergia-szektorban is döntő az állami tulajdonhányad...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.