2017. szeptember 2., szombat

MEGMENTHETI-E EMMANUEL MACRON A KELET-EURÓPAIAKAT A KIZSÁKMÁNYOLÁSTÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Dobsi Viktória
2017.09.01.


Miközben a magyar közvélemény Szijjártó Péter és Hollandia csörtéjével volt elfoglalva, kevesebb figyelem jutott a múlt hét vége másik európai „diplomáciai krízisének”, amely a Várna-Varsó tengelyen jött létre Emmanuel Macron és a lengyel kormány között. A francia elnök három napos kelet-európai útja végén, a gall sajtót is meglepve, erőteljesen beszólt a lengyel vezetésnek, amely nem maradt el a gáláns válasszal. A nyárvégi minibotrány jól jöhetett Macron szezonindító kampányához, de arra is rávilágíthat, hogyan óhajtja kezelni keleti partnereit az Európai Unió megújítására készülő francia államfő.

Emmanuel Macron bolgár kollégája társaságában tartott pénteki sajtótájékoztatóján lepte meg közönségét a Varsó elleni, valóban kivételesen erős hangvételű kritikával, egy olyan kelet-európai körút végén, amelynek során a lengyel és a magyar vezetőket nem tisztelte meg érdeklődésével. Salzburgban az osztrák kancellár társaságában találkozott a cseh és szlovák miniszterelnökökkel, az újdonsült jelentőséget kapó ún. slavkovi háromszöggel. Majd Romániában és Bulgáriában tárgyalt arról, ami Macron őszi uniós agendájának legfontosabb missziójának tűnik: a kiküldetésben lévő munkavállalók státuszának reformjáról.

Mint oly gyakran a nagy nyilvánosságot kapó uniós vitákban, a konfliktus tárgyát képező probléma, a szóban forgó majd 2 millió munkavállaló, akiket külföldön végzett munkájukért részben hazai feltételekkel foglalkoztatnak, nem tűnik igazán átütő, sorsdöntő európai problémának: 2014-es adatok szerint az uniós munkahelyek 1%-a sem érintett.

Belpolitikai tétje viszont annál nagyobb. Emmanuel Macron, aki ugyan védelmező Európát ígért a tavaszi választásokon, de politikai ellenfelei rendre szemére vetették (neo)liberális nézeteit, afféle becsületbeli ügyet csinált a témából...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.