2017. szeptember 25., hétfő

MI KÖZE MERKELNEK AZ EGYMÁSSAL SZEXELŐ TESTVÉRPÁRHOZ?

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.09.25.


Vasárnap este - szándékosan - nagy vihart kavart egy posztom, amelyben a következő kérdést tettem fel:

“Egy testvérpár úgy dönt, ki akarja egymással próbálni a szexet. Minden létező módon védekeznének, gondolatkísérletünk szerint a teherbeesés esélye 0%, az eset egyszeri, sohasem ismételnék meg. Nem ártanak vele senkinek, de az egyik legnagyobb tabut döntögetik. Elfogadod vagy ellenzed? Miért?”

Jött is rá 12 óra alatt 500 komment, sokakat indított válaszadásra a felvetés. De miért tettem fel a kérdést egyáltalán?

Tudod, ez a gondolatkísérlet azért nagyszerű és zavarbaejtő, mert nincsen hagyományosan elfogadható, egyszerű megoldása. Vagy elfogadod, hogy két ember olyat csinál, amit te - akárcsak én - visszataszítónak és gusztustalannak tartasz vagy beleszólsz egy olyan dologba, ami senkinek sem árt, ami éppen ezért az egyéni szabadság része kéne, hogy legyen - lévén gondolatkísérletünk szerint gyerek nem lehet az esetből, még csak meg sem ismétlődik újra -, tehát a hagyományos liberális gondolkodás szerint nem büntetendő.

Ez egy olyan kérdés, ami rámutat egy nagyon fontos társadalmi problémára. Ez a kérdés az érzelmi reagálás lakmuszpapírja.

Németországban a mostani választásokon nagyon megerősödött a joboldali populista AfD-párt, amely “kétségtelenül felkavarta a német politika állóvizét, miután nagyon is fontos kérdésekre nagyon is leegyszerűsítő válaszokat ad”. Azaz építő megoldások helyett jól hangzó megoldásokat gyárt. Amiken nem kell nagyon mélyen elgondolkodni, megítélésükhöz nem kell ismereteket szerezni, utánajárni, egyszerűen csak érzelmi alapon feltüzelhető vele sok-sok ember. Ezt láttuk a Brexitnél és Trump megválasztásánál is.

Az általam felvetett kérdés helyes és biztonságos megválaszolásához meg kell értenünk, hogy a következő fogalmak nem lehetnek mérvadók:

“ez így van jól” 
“ez nem erkölcsös” 
“Isten szerint ez bűn” 

Látom, ahogy megdöbbensz és felháborodsz: de hát mi lesz a világgal, ha mindent megengedünk? Kérlek olvasd végig, nagyon nem erről szeretnék beszélni! 

A fenti fogalmakkal egy társadalom általános értékítélete azért nem lenne szabad, hogy befolyásolható legyen, mert maximálisan szubjektívek, csak a te nézőpontod vagy a te csoportod nézőpontját tartalmazzák. Például a hagyományos keresztény erkölcs szerint a házasság előtti szex nem erkölcsös, mert Isten szerint bűn és ez így van jól(mind a három fenti választ felhasználtam). De nem volnék benne biztos, hogy mindenki számára jobb szűznek maradni a nászéjszakáig, ráadásul a keresztényeknek is csak egy kis százaléka megy szűzen a házasságba - akkor hogyan lehetne ezt ráadásul a nem-keresztények számára is kötelezővé, előírttá, elvárttá tenni?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.