2017. szeptember 1., péntek

MIÉRT EGY ÉV, AMIRE TAJ-KÁRTYÁT KAP A HATÁRÁTKELŐ GYEREKE?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Oszkár
2017.09.01.


Nem kevés botrány volt az elmúlt hónapokban abból, hogy Magyarországra hazatelepült családok kint született, de természetesen magyar gyermekei nem kapták meg időben a megfelelő okmányokat, így például az orvosi ellátásukkal is gondok adódtak. A mai posztban Oszkár segít abban, mire érdemes figyelni, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket. Egy biztos: muszáj időben elkezdeni intézkedni, mert a dolog logikus, de gyorsnak nehezen lehetne nevezni.

„Ahhoz, hogy magyar TAJ kártyája lehessen a gyermeknek több dologra is szükség van és érdemes rá időt hagyni, utánajárni már a gyerek születésekor, nem hagyni utolsó percre, mert hónapokba telhet egy ilyen folyamat.

Anyakönyvezés

Legyen Magyarországon anyakönyvezve a gyermek. Ez annyit tesz, hogy magyar rendszerbe bekerül, és megkapja az állampolgárságot. Regisztráció nélkül, magyar hatóságoknak NEM létezik a gyermek. Ezt a nagykövetségeken lehet intézni, beszélni kell velük mit kérnek.

Lakcímkártya

A születés anyakönyvezése után kapni fog a gyermek egy Külföldi lakcímet igazoló lakcímkártyát. Ez Magyarországon haszontalan. Kell egy ismerős vagy saját ingatlan, ahova a gyermek és legalább az egyik szülője bejelentkezhet.

Ezt a helyi okmányirodákban lehet megtenni, és mind a két szülőnek jelen kell lennie. Ez kb. egy letelepedési nyilatkozat, nem kell az ügyintéző orrára kötni, hogy jövő héten mentek vissza, csak összezavarjátok őket.

Szóval ha minden papír, nyilatkozat kitöltve, kap a gyermek magyar lakcímkártyát. Innentől kezdve veszik számba a magyar hatóságok és lehet TAJ- és adókártyája...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.