2017. szeptember 8., péntek

REKORDFIZETÉSE MELLETT REPREZENTÁCIÓRA IS KIRÍVÓAN SOKAT KÖLT ORBÁN TANÁCSADÓJA

444.HU
Szerző: Vorák Anita
2017.09.08.


Tizenhét miniszterelnöki megbízott segíti Orbán Viktor munkáját, de van közöttük egy, aki nemcsak rekordmagas, nettó 920 ezer forintos fizetésével tűnik ki, hanem azzal is, hogy messze ő költi a legtöbbet reprezentációs költségekre. Hegedűs Zsuzsáról van szó, aki a társadalmi felzárkóztatásról és a társadalmi konfliktusok kezeléséről ad tanácsokat a miniszterelnöknek, és emellett egy gyerekéhezés ellen küzdő alapítványt is vezet. 

Hegedűs tavaly annak ellenére költött másfél millió forintot éttermi számlákra és vendégfogadásra a minisztérium költségére, hogy nem találtuk nyomát annak, hogy olyan rendezvényt szervezett volna, ahol neki kellett fizetni a meghívottak vendéglátását.

A minisztériumot és Hegedűs Zsuzsát is hiába kérdeztük, pontosan mire költött el ennyi pénzt. A minisztérium egyáltalán nem válaszolt, Hegedűs pedig csak annyit, hogy szeptemberben kampányba kezd, addig semmilyen kérdésről nem nyilatkozik egyik médiának sem.

Megkapta a maximális fizetésemelést

A bölcsész végzettségű Hegedűs 1976-ban emigrált Franciaországba, ott szociológiából doktorált, majd kutatóként azt vizsgálta, hogyan lehet megállítani társadalmi leszakadást. A Fidesz 2010-es győzelme óta Orbán Viktor fizetett tanácsadója.

Hegedűs munkájáért az első négy évben megbízási szerződés alapján fizetett neki havi bruttó egymillió forintot a Miniszterelnökség. A 2014-es választások után Orbán miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki Hegedűst, így előbb a Lázár János által irányított Miniszterelnökség alkalmazottja lett, majd – a megbízottak többségéhez hasonlóan – átkerült a Rogán Antal vezetésével 2015-ben felállt Miniszterelnöki Kabinetirodához. Azóta a megbízottak fizetését törvény szabályozza: legfeljebb az államtitkári fizetést kaphatják meg, ami alapesetben bruttó 997 200 forint.

A miniszterelnöki megbízottakat alkalmazó két minisztériumtól kapott adatok szerint Hegedűs Zsuzsanna jóval magasabb fizetést kap, mint a többiek, akik között olyan is akad, aki ingyen ad tanácsot a miniszterelnöknek. Hegedűs a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint tavaly még nettó 708 012 forintot kapott, ez idén nettó 920 373 forintra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a bruttó fizetése egymillió forint felett lehet, ami magasabb, mint a megbízottaknak adható államtitkári alapfizetés. Azt a minisztérium többszöri kérdésünkre sem árulta el, hogy Hegedűs bruttó illetménye hány forint és a fizetésemelés okáról sem közöltek semmi. A miniszternek azonban lehetősége van az államtitkári alapfizetést növelni vagy csökkenteni. Ennek maximális mértéke 30 százalék, Hegedűs pedig épp ennyivel kap több fizetést, mint tavaly...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.