2017. szeptember 9., szombat

SZÉGYELLJE MAGÁT AZ AZ ÖNKORMÁNYZAT, AHOL EGYSZERŰ EMBEREKET JELENTENEK FEL A FACEBOOK-KOMMENTJEIKÉRT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.08.


A Szolnoki Törvényszék bűnösnek talált és próbára bocsátott egy nőt, miután Mezőtúr önkormányzata feljelentette őt egy Facebook-komment miatt.

„Amennyit ellopnak a sintértelep üzemeltetésének címén, abból mi befejezhetnénk a menhelyet! Csak ugye akkor nem lenne mit ellopni!”

Ez ért feljelentést Mezőtúron és ítéletet Szolnokon. Most abba nem mennék bele, hogy a bíróság jól döntött-e, már csak azért se, mert el se kellett volna egy ilyen ügynek idáig jutnia. Egy önkormányzat, ha tisztességes, még akkor se jelenthet fel egy egyszerű állampolgárt egy ilyen kommentért, ha rendszeresen bekommenteli ugyanezt a szöveget, mert nem ez a dolga.

Még az is nevetséges lett volna, ha magánemberként valamelyik önkormányzati képviselő akarja megvédeni a becsületét. De az, hogy az adófizetők, a mezőtúri polgárok pénzéből bérel ügyvédet maga Mezőtúr, és pereli be egyik lakosát, maga a gyalázat.

Tényleg nincs más védekezési lehetősége egy városnak, csak a perelés? Tényleg annyira egy szinten van hatalom és erő szempontjából az önkormányzati testület és egy helyi lakos, hogy előbbinek perrel kell megvédenie az igazát? Ha pedig esetleg nem lopnak, akkor nem az van, hogy a tisztes városvezetés bizonyít, és nincs is szükség cáfolatra? Sőt valószínűleg akkor kevesebb eséllyel is születnének ilyen kommentek.

Persze Mezőtúr városának története nem egyedi. Ott a siófoki eset, ahol minden 17 olyan embert is beperelt a helyi fideszes városvezető, akik “csak” megosztottak egy kritikus kommentet (ott végül a bíróság megszüntette az eljárást), és emlékezetes a Délmagyar ügye is, a lapot félmillió forintos bírságra kötelezték egy cikkük alatt olvasható, Lázár Jánost kritizáló megjegyzés miatt. De a TASZ is dokumentált még számos esetet..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.