2017. szeptember 7., csütörtök

SZÉL BERNADETT MINISZTERELNÖK-JELÖLTSÉGÉVEL AKÁR EGY ÚJ LMP IS JÖHET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.06.


Volt szerencsém két hete a Közélet Iskolája beszélgetésén ülni Szél Bernadettel, az LMP friss miniszterelnök-jelöltjével. Azon a beszélgetésen is egyértelműen lejött, hogy az LMP társelnöke hisz magában és a pártjában, és ezt a hitet át is tudja adni a hallgatóinak. Szél Bernadett képes egyszerű és érthető beszédre. Az látszik, hogy fél évvel a választások előtt az LMP 

szövegeiben egy jó értelemben vett populista fordulat várható.

Ami az akkori beszélgetésből megmaradt, az hétfő este az ATV Egyenes Beszédben is átjött. Szél a Közélet Iskolája fórumán arról beszélt, hogy az LMP az egyetlen párt, aki mögött nem állnak oligarchák (noha nem mögöttük, de egy milliárdos biztosan, ha a párt elnökségi tagjára, Ungár Péterre gondolunk), ők magukat a nép egyszerű gyermekeinek tekintik. Tegnap az Egyenes Beszédben is ilyen retorikai fordulatokat használt Szél. Az eddigi politikai elittel szemben határozta meg magát és pártját, és a megújuló Magyarországot állította szembe az elmúlt 30 év politikájával. Elhangzott a valószínű jelmondat is: új politika, új irány, új vezetők. De beszélt a tesze-tosza ellenzékről, és a nem kormányzó, kizárólag hatalomtechnikát csináló kormánypártról. Szél saját munkáját állította szembe a többi politikuséval, és próbálta közelebb hozni a választókhoz.

A magyar embereknek nem káoszra, esélylatolgatásra, álmodozásra, hanem kemény munkára van szüksége… Olyan ember kéri a bizalmukat, aki olyan keményen tud dolgozni, mint ők, mint ahogy a magyar emberek dolgoznak többségében.”

Ezek a szófordulatok az elmúlt években több nyugati országban sikeresnek bizonyuló baloldali populista retorikát visszhangozzák. Az pedig nem kérdés, hogy Szél Bernadett szájából ezek jobban hangzanak, mint a hasonló babérokra törő Botka Lászlóéból.
Szélre könnyebb úgy tekinteni, mint akivel egy hajóban evezünk, aki nem a mi reménytelenségünkből hízik, számára is ugyanaz a tétje az ország sikerének vagy sikertelenségének, mint a hétköznapi emberek számára.

Az elmúlt évek európai politikai trendjei azt mutatják, hogy a Magyarországhoz hasonlóan az életlehetőségek, vagyoni és jövedelmi helyzet mentén szétszakadó, igazságtalanságoktól feszülő társadalmakban olyan politikusok tudnak az elitek politikája ellen sikeresen fellépni, akik szájából ezek a mondatok hitelesen hangzanak. Szélnek jól állnak ezek a mondatok. A kérdés, hogy elég jól állnak-e?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.