2017. szeptember 4., hétfő

SZIJJÁRTÓ VOLTAKÉPPEN BEISMERTE, HOGY A FIDESZ KORMÁNY FELELŐS A 2015-ÖS MENEKÜLTVÁLSÁGÉRT - A KÜLÜGYMNISZTER ELSZÓLTA MAGÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.09.04.


Miután már a német választási kampányban is kiemelt téma lett a magyar kormány magatartása a két évvel ezelőtti menekültválságban, Orbán Viktor nemzetközi szóvivőjekülügyminisztere sajtótájékoztatót volt kénytelen tartani, hogy válaszoljon a vádakra. De az általa Európa legerősebb országának nevezett németekkel a diplomáciai kapcsolatokat nem szakította meg.

Merkel korábban egy interjúban, majd a Schulzcal folytatott tévévitájában is az állította, hogy Orbánék megtévesztették, átverték a menekülteket, amikor hagyták nekik megvenni a vonatjegyeket, de nem engedték őket felszállni a vonatokra. A német kancellár szerint ezért humanitárius katasztrófa fenyegetett.

Szijjártó ezzel kapcsolatban két dolgot állított:

1. 2015-ben, a válság csúcspontján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a minisztereket, hogy a schengeni jogszabályokat minden körülmények között be kell tartani, és a schengeni szabályoknak megfelelően Magyarországot senki nem hagyhatja el nyugati irányba érvényes úti okmányok nélkül.

2. A határkerítésre azért van szükség, mert uniós kötelezettség, a schengeni szabályrendszer előírása a határvédelem, ami másképpen nem megoldható.

Az első állításából - miszerint Orbán csak a válság csúcspontján utasította a minisztereit - az következik, hogy addig egyáltalán nem törődött azzal, ki hagyja el az országot nyugati irányban. Azaz ő maga ömlesztette a migránsokat Nyugat-Európára.

Sőt, ami ennél is több: Orbán és kormánya szállította át őket a határon. Itt kalkuláltuk ki, hogy az akkori (és jelenlegi) magyar kormány 400 ezer közel-keleti migránst szállított át a határon. Szeptemberben, a válság csúcspontján egy hónap alatt majdnem 200 ezret.

Szijjártó mondataiból az is tisztán látszik, hogy ha schengeni rendszer előírása a határvédelem, továbbá annak nélkülözhetetlen eszköze a kerítés, akkor
az Orbán-kormány 5 éven át semmit nem tett a határok megvédéséért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.