2017. szeptember 17., vasárnap

SZUPERHŐS, BÁRÁNYBŐRBE BÚJT FARKAS VAGY A NÉMET EXPORTŐRÖK ÜGYNÖKE? ANGELA MERKEL ÚJRÁZNA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: B. Simon Krisztián, Langowski Judith
2017.09.17.


Humanitárius szuperhős? Konzervatív bőrbe bújt liberális? A felvilágosult értékek őrzője? Vagy csak egy hatalmas blöff? Mégis mit gondoljunk a hamarosan – nagy eséllyel – negyedik ciklusát kezdő német kancellárról?

Nincs még egy politikus Európában, akivel annyira szívesen szelfiznének az állampolgárok vagy a menekültek, mint Angela Merkellel, aki tavaly előtt egy nagyívű gesztussal meggyőzte a német választókat arról, hogy most már nem csak a foci és a sör miatt lehetnek büszkék hazájukra. A Szíriából és Afganisztánból útra kelt emberekkel meg éreztette (még ha ez nem is volt teljesen őszinte), hogy van olyan hely Európában, ahol szívesen látják őket.

A menekültválság alatt kialakult “humanitárius Merkel”-kép, az értékek őre imázs annyira meggyőző volt, hogy tavaly még az ENSZ-ben is teljesen komolyan elgondolkodtak azon, hogy őt kellene a meglehetősen gyenge Ban Ki Mun főtitkár után a nemzetközi szervezet élére állítani (persze Merkelnek esze ágában se volt lemondani a kancellárságról).

Sőt, manapság divatos egyes európai országok (köztük Magyarország) baloldali és liberális köreiben (de akár még az Egyesült Államokban is) úgy tekinteni a Németországot 12 éve vezető kereszténydemokrata Angela Merkelre, mint arra a politikusra, aki megvédi a liberális demokráciák értékeit a retrográd erőktől, emellett féltve őrzi szabadságjogainkat, kiáll a melegekért és menekültekért, egy ponton pedig majd jól seggbe rúgja Orbán Viktort is.

De vajon tényleg Angela Merkel az „egyetlen felnőtt” abban a teremben, amit Erdogan, Putyin és Trump pöcsméregetése dominál? És tényleg ő lesz az az erő, aki majd negyedik kancellári nekifutásával elhozza a világnak a progresszív kánaánt? Ez utóbbi nyilván túlzás, de valami mégis van a hamarosan megint újrázó német kancellárban, aminek köszönhetően akkora rajongótábora van, hogy már a híres, rombuszban tartott kezei is megkapták saját emotikonjukat, ami mellesleg így néz ki: -<>- .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.