2017. szeptember 25., hétfő

TGM: VERESÉG NÉMETORSZÁGBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.09.25.


...A jobboldal nyugodtan ünnepelhet. („Budapest gratulál” – írta Orbán Viktor a honlapján; azt nem mondta, kinek; nyilván a győztesnek, amely az AfD. Akármilyen összetételű lesz a következő koalíciós kormány, a CDU/CSU kénytelen lesz jobbra húzni. A Németországi Szociáldemokrata Párt, az SPD valósággal összeomlott.)


A liberális Európai Unió elleni támadás sikerrel járt. Görögország tönkretétele után, a Brexit és Kelet-Közép-Európa nacionalista, konzervatív fordulata után, az autoritárius és munkásellenes Emmanuel Macron akciói után (mellesleg: az aggasztó berlini hírek mellett elsikkadt, hogy a francia szenátusban konszolidálódott a jobboldali fölény), a spanyol-katalán konfliktus és az olaszországi zűrzavar idején – ráadásul az Oroszország nyugati határán tapasztalható feszültségre és a balkáni konfliktusok újbóli föllángolására az EU-nak semmi hatása – a magyarországi és más kelet-európai „balliberális” ellenzékeknek „Európához” fűződő reményei semmivé lettek: 

a németországi választások után a budapesti tüntetések „európázása” egyszerűen nevetséges. Orbán Viktor páriából mainstream európai politikussá válik – s ez még inkább így lesz, ha (amint várható) Ausztriában és Csehországban is a reakció kerül hatalomra.

A vereség teljes és maradéktalan.

Az európai és amerikai (USA) munkásság és alsó középosztály nem az osztályellenséget (a tőkéseket), hanem a munkapiaci, demográfiai és lakókörnyezeti etnikai vetélytársakat tekinti ellenfélnek: az etnikai és felekezeti kisebbségeket pártoló baloldalból kiábrándult – a baloldal számos alakja (pl. a Wagenknecht-Lafontaine házaspár) már a migránsellenességgel is próbálkozik, mindhiába.

Európában mindennek a középpontjában a menekültválság áll. Németországban egyelőre még gyönge többség ellenzi a kérlelhetetlen idegengyűlölő álláspontot, de a dinamika még ott is a menekültek befogadásának szigorú korlátozása felé mutat. Általánosságban: a menekültkérdés és a bevándorlás kérdése (beleértve – főleg, de nem kizárólag Nagy-Britanniában – a kelet-európai vendégmunkások problémáit) a baloldal történelmi vereségét hozta el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.