2017. szeptember 21., csütörtök

UZSORAKAMATTAL VESZIK EL A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK AUTÓVÁSÁRLÁSÁHOZ ADOTT ÁLLAMI TÁMOGATÁST

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.09.21.


Betegeket és mozgássérülteket érintő korrupciós ügyeket tárt fel Hadházy Ákos. Az LMP társelnöke arról beszélt, hogy a magyar állam lélegeztetőgépeket szeretett volna beszerezni, amire több ajánlatot is kaptak, mielőtt még a beruházás megtörtént volna, megváltoztatta a kiírást, szakmailag kifogásolható kritériumokkal kiegészítve.

A magyar állam elméletileg támogatja a mozgáskorlátozottak gépkocsi vásárlását, azonban a támogatást csak abban az esetben kaphatják meg, ha egy bizonyos lízingcéggel, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Duna Lízing Zrt.-vel kötnek kölcsönszerződést, amely "uzsorakamattal" ad hitelt.

Az LMP társelnöke hangsúlyozta: a kölcsönszerződés megkötése kötelező, még akkor is, ha rendelkezésre áll a szükséges teljes összeg a kocsi megvásárlásához, így használt autó esetén 300 ezer forintot, új kocsi esetén pedig 25 ezer forintot mindenképpen fel kell venni.

Hozzátette: a kölcsön teljes hiteldíjmutatója új autó vásárlása esetén 17,5 százalék, ami autólízingnél akár "uzsorakamatnak" is nevezhető, hiszen piaci szolgáltatóknál ez jelenleg 0-5 százalék között mozog.
Eszerint - folytatta - 2,5-3 millió forint hitel felvétele esetén 3 év alatt 800-900 ezer forinttal többet kell fizetni a Duna Lízingnek, mintha egy másik piaci szolgáltatónál kötöttek volna szerződést, így az állami támogatás jelentős része "egyszerűen átfolyik" a Garancsi István érdekeltségébe tartozó cégbe.

Hadházy Ákos úgy vélte: az állam el akarja tántorítani a mozgáskorlátozottakat az olcsóbb használt gépkocsi vásárlástól, és a lízing, illetve a Suzuki típusú autók felé akarja terelni őket, hiszen a program szerint az új autók közül csak Suzukit lehet vásárolni.

Kiemelte: a mozgáskorlátozottak beszámolói szerint a hitel ügyintézése nehéz, és a legtöbb használtautó kereskedő nem is hajlandó vesz rész venni a konstrukcióban...

ITT OLVASHATÓ
 Hallgassa meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.