2017. szeptember 22., péntek

VASÁRNAP TARTJÁK A BUNDESTAG VÁLASZTÁST NÉMETORSZÁGBAN - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.09.22.


A nemzetközi média különösen sokat foglalkozik ezekben a napokban Angela Merkel német kancellárral, aki minden számítás szerint nyerésre áll a választási kampányban. Vasárnap tartják a Bundestag-választást, és senki nem kételkedik a német kereszténydemokraták – valamint szövetségeseik, a bajor keresztényszociálisok – győzelmében.
A kérdés csak az, milyen összetételű kormányt alakíthat ezúttal Angela Merkel. 

A Politico című amerikai hírportál európai kiadásának mai vezető anyaga Merkelről, a kiismerhetetlennek mondott kancellárról szól. Az írás vezérgondolata – ha ezt eredeti gondolatnak lehet nevezni egyáltalán - az, hogy Merkel megítélése attól függ, ki mond róla éppen ítéletet. A jobboldaliak szerint az egykori NDK-ban nevelkedett Angelának, aki az FDJ-ban, a keletnémet KISZ-ben kulturális titkár is volt, mindmáig megmaradtak bizonyos „balos” beütései. A baloldali értelmiség jelentős része azonban megveszekedett neoliberálisnak tartja. A Politico szerint mindazonáltal a kiismerhetetlen Merkelt mégis csak jól megismerhették már a németek, és Donald Trump amerikai elnökké választása abban az értelemben jól jöhetett a kancellárasszonynak, hogy a washingtoni elnökválasztás kimenetele aggodalommal töltötte el a németeket, és ez erősíthette bennük azt, hogy amikor saját maguk választanak, akkor a már jól ismert megoldást válasszák.

Az amerikai média több orgánuma – így például a Los Angeles Times - ismerteti a Pew Global Research kutatóközpont frissen közzétett migrációstatisztikai elemzését, amely az európai országokból érkezett különböző adatok összevetéséből – meglehetősen hosszú átfutási idővel, tavaly december 31-edikei állapotokat tükrözve – tekinti át az európai migrációs helyzetet. Eszerint 2015-ben és 2016-ban összesen 2,2 millióan kerestek menedéket Európában. A legtöbbjük a háború sújtotta Szíriából, illetve Afganisztánból vagy Irakból érkezett. Tavaly év végére a 2,2 millió menedékkérő mintegy 40 százalékát – 885 ezer főt - már befogadták. 760 ezren vártak a hatóságok első fokú döntésére. 385 ezernek elutasították a kérelmét, és a fellebbviteli döntésre vártak 2016. december 31-én. 75 ezer főt visszaküldtek vagy a saját hazájukba, vagy más, az Európai Unión kívüli országba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.