2017. október 2., hétfő

3 OK, AMI BOTKA VISSZALÉPÉSÉHEZ VEZETETT

B1 BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2017.10.02.


Ami történt, nem volt váratlan.

1. Múlt hétfő óta 4 közvéleménykutató (Median, Nézőpont, Publicus, Republikon) is az MSZP táborának egyre gyorsuló erodálósát mérte, illetve hozta nyilvánosságra.

2. Botka hiába ajánlotta fel az MSZP listájának a felét a kisebb ellenzéki pártoknak, az LMP, a DK, a Momentum és az Együtt is elutasította, és az önálló (illetve az MSZP-től való külön) indulásra szavazott.

3. Az MSZP-ben ezek miatt elfogyott Botka támogatottsága, egyre erősebbek voltak azok a hangok, ami szerint változtatni kell a stratégián.

De már nem volt hová: miután az LMP és a DK is kinyilvánította, hogy nem lesz rajta a közös listán, azzal eldőlt, nem is lesz közös lista.

A Fideszt papíron egyszerűnek látszott legyőzni: mivel Orbán csak a szavazók kisebbségének támogatásával kormányoz, egyszerűen össze kellett volna pakolni egy kihívó mögé az ellenzéki pártok szavazatait.

Amikor Botka tavaly decemberben színre lépett, az ellenzéki pártok a vereségre készültek. Az MSZP vezetői a DK, az Együtt és a Párbeszéd tudomásával Lattmann Tamás nemzetközi jogászt keresték meg, hogy álljon egy ellenzéki lista élére - és
adja arcát a várható kudarchoz.

Ennek az összefogásnak viszont nem lett volna része sem az LMP, sem a Jobbik, és legalább a kisebbik ellenzéki párt szavazatai nélkül nemhogy nem lehet leváltani Orbánt, de még erős kihívót sem lehet állítani.

Ez volt Botka ambíciója: létrehozni egy széles koalíciót, ami az LMP-től a DK-ig ér. Ennek ára volt Gyurcsány távoltartása közös listától. Az LMP (és a még kisebb ellenzéki pártok) nem adhatták nevüket egy, a volt miniszterelnökkel közös listához, akinek kormányzásával szembeni ellenszenv alapozta meg a létrejöttüket.

És ha adták volna, a szavazóik nem követték volna őket, mert ez az ellenszenv továbbra is élénk, Gyurcsánynak nem bocsátottak meg még az ellenzéki szavazók sem.

Csak a legelkötelezettebb hívek. Ők sincsenek kevesen, több százezren, lehet, hogy fémillióan is, de ahhoz biztosan nem elegendően, hogy velük leváltható legyen az Orbán-rezsim.

Viszont arra tökéletesek, hogy velük sakkban lehessen tartani az MSZP-t...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.