2017. október 24., kedd

A KIRÁLY MAGA JELENTETTE BE, HOGY MEZTELEN

444.HU
Szerző: MAGYARI LÁSZLÓ
2017.10.23.


Minden évben a tavalyinál is durvábbat kell mondania Orbán Viktornak, nehogy úgy tűnjön, hogy már nincs mi ellen harcolni. Nehogy a közönség elhiggye, hogy nem a végóráit éli Magyarország. Nehogy ne nézzenek el neki mindent cserébe azért, hogy megvédi a lakosságot a teljes pusztulástól. 

Ez az idei október 23-i beszédében sem volt másképpen. A feladatot megoldotta, és közben olyan kulturális előképekhez nyúlt, amelyekkel még meglepetést is tudott okozni.

A végén már nyíltan öltött nyelvet a valóságra, büszkén mutatva, hogy az általa előadott katyvasz elemei semmit se számítanak, csak a hatékonyságuk a fontos.

Ismerős hazugságok


Elismételt jó néhány fontos motívumot korábbi beszédeiből, az országot fenyegető végítélet témában.

Ismét párhuzamot vont az 50-es évek Szovjetuniója és az Európai Unió közé. Most is nagyon bizarrul hangzott egy tízmilliókat legyilkoló totalitárius diktatúra összemosása egy erőszakszervezet nélkül működő, a szabadságjogok tiszteletére épülő, a konszenzuskeresést szabályaiban kódoló szervezettel. Ezúttal úgy mondta, hogy '56 előtt homo sovieticus-t akartak belőlünk csinálni, most meg homo brüsszelicust akarnak, és a tanulság az volt, hogy ugyanúgy ellent kell állnunk.

Szintén durva ötlet a mindenkori parlamenti ellenzéket a nemzethalállal azonosítani, ez a legkevésbé sem illik a polgári demokráciák logikájába, bár már 2013. október 23-án ugyanígy elmondta, mint most, hogy a következő választás a világ megmaradásáért vívott apokaliptikus küzdelem lesz. Ezúttal a Csillagok háborúja mitológiáját keverte ide, amikor úgy fogalmazott, hogy „Sose becsüljük le a sötét oldal erejét”. A fordulatot a Star Wars Bölcsességek című idézetgyűjtemény inspirálhatta. Beszédének ez a fordulata már jelezte, hogy lesz minőségi ugrás a korábbi szólamokhoz képest.

Azt is már végighallgattuk Orbán Viktortól több ízben – például pontosan egy évvel ezelőtt – hogy létezik egy világraszóló titkos összeesküvés a spekuláns globalizált nagytőke és a brüsszeli bürokraták között, hogy kevert népességet hozzanak létre Európában. Akkor a népesség hígításáról beszélt, most úgy mondta, hogy „egyenállagúvá akarják gyúrni” az embereket. Alig egy héttel azután, hogy Brüsszelben végigülte az Európai Tanácsnak azt az ülését, ahol a migráció ügyében európai kollégáival úgy döntöttek, hogy sokkal többet kell költeni a határok megvédésére, és szóba se hozták a betelepítési kvótákat. A szöveg idén is durván paranoiás hergelésnek hangzott, de még mindig hiányzott egy minőségi újdonság...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.