2017. október 3., kedd

A MAGYAR NAGYKÖVETSÉGEK ENGEDÉLYT KAPNAK AZ OFFSHOROZÁSRA

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2017.10.03.



- Egy csomó EU-s jogszabály közé Varga Mihály belekeverte azt, hogy a magyar nagykövetségeknek szabad lesz offshore cégekkel üzletelni.

- Ezt eddig az államháztartási törvény, de lényegében még az alkotmány is tiltotta.

- Varga módosítója visszamenőlegesen volna hatályos, vagyis jó eséllyel ki akarják fehéríteni a követségek eddigi kétes üzelmeit.

Varga Mihály gazdasági miniszter a kormány nevében a múlt héten nyújtotta be az „egyes törvények biztosítási, illetve pénzforgalmi tárgyú jogharmonizációjával kapcsolatos módosításáról” című anyagot, ami nagyon sok törvényt módosít egyszerre. Ezt hívják salátatörvénynek.

Ahogy az anyag címe is mutatja, a 154 oldalas anyag nagy része EU-s szabályok átültetését jelenti a magyar törvényekbe. A törvénymódosításokat egyetlen szavazással fogadhatja majd el a parlament.
Kakukktojás a salátában

Csakhogy alaposabban átnézve a törvényt kiderül, hogy van benne egy kakukktojás, aminek semmi köze sincs az EU-s jogharmonizációhoz, de ránézésre még a magyar alkotmánnyal is szembe megy. Az egyik paragrafusban ugyanis ez áll:

„Az a külföldi jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, amellyel Magyarország külképviselete a külképviselet működtetése, üzemeltetése, fenntartása vagy feladatainak ellátása érdekében visszterhes – használati, bérleti, lakásbérleti, vállalkozási, közüzemi, közszolgáltatási, tervezési, kivitelezési, utazási, pénzügyi, folyószámla, betéti, biztosítási, fuvarozási, megbízási, szállítmányozási, adásvételi – szerződést köt, – a megkötött szerződés vonatkozásában – átlátható szervezetnek minősül.”

Ez azt jelenti, hogy Magyarország nagykövetségei offshore hátterű cégekkel is üzletelhetnek ezentúl. A törvény azt mondja ki, hogy Magyarország automatikusan átlátható szervezetnek minősít minden olyan céget, amelyik a külképviseletekkel köt szerződést.

Ez azért különösen érdekes fejlemény, mert éppen a mostani kormánytöbbség fogadta el azt az alkotmányt, amelyben többek között ez áll:

„A központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.”

Ez az a tilalom, ami alapján állami pénz (alkotmányosan) nem mehet offshore cégekhez. A Varga miniszter által benyújtott új törvény így az alkotmány egyik (39. cikk 1. bekezdés) pontjával megy szemben, legalább tartalmi értelemben biztosan.

Az persze még előfordulhat, hogy az alkotmánybírók többsége elfogadja majd a kormánynak azt az érvelését, hogy az a cég átlátható, amire azt mondják, hogy átlátható, és nem az számít, hogy tényleg átlátható-e. Az biztos, hogy annak idején, az új alkotmány elfogadásakor még a Fidesz is azt magyarázta, hogy ez a rész az alkotmányban kifejezetten az offshore cégek ellen irányul. (Az offshore-ral az a baj, hogy nem lehet tudni, hogy ki a tulajdonosa, ráadásul a tulajdonosok általában azért bújnak el, hogy ne kelljen adót fizetniük abban az országban, ahol a pénzt megkeresik.)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.