2017. október 3., kedd

A TRIANON MÚZEUMHOZ ÉS A NAGY-MAGYARORSZÁG PARKHOZ ÖMLIK A PÉNZ - "NEM FELEJTÜNK", CSAK SZEMET HUNYUNK, MÍG A PÉNZÜNKET KÖLTIK

B1 BLOG
Szerző: KERÉNYI KATA
2017.10.03.


Miközben forráshiány miatt sorra szűnnek meg az alapítványok által létrehozott tematikus múzeumok és emlékhelyek, a Trianon Múzeum és a hozzá tartozó Nagy-Magyarország Park újabb fejlesztésekre kap lehetőséget, ömlik a pénz, s még a végén a Városligetben is helyet kaphatnak.

Nem telik el hét anélkül, hogy a magyarországi általános-és középiskoláknak ne hozna valami jó hírt a postás. A napokban az igazgatók egy színes, csaknem harminc oldalas kiadványból értesülhettek arról, hogy a várpalotai Trianon Múzeum 2017. szeptember elsejétől felkerült a diákcsoportok által vasúton díjmentesen megközelíthető műemlékek és emlékhelyek – viszonylag szűk körű – listájára, és programkínálata is tovább bővült.
Azokban az időkben, amikor a legtöbb tematikus múzeum a napi túlélésért küzd, legalábbis furcsa, ha egy szűkebb kör érdeklődésére számot tartó gyűjtemény ennyire dinamikusan fejlődik, látszólag a semmiből. Gondolhatnánk, hogy az emlékhely online is elérhető ajándékboltja hozta az áttörést, de azért nehéz elhinni, hogy a Horthy Miklóst ábrázoló hűtőmágneseknek akkora felvevőpiaca lenne, ami eltart egy csapatnyi irredenta történészt és múzeumpedagógust, és futja belőle saját turistabuszra és kastélyszállóra, sőt, a közeljövőben megnyíló 4D-s mozira is.

„Meggyőződésünk, hogy a Trianon Múzeum által kínált komplex programok nélkülözhetetlen részei a megújuló magyar közoktatási képzésnek”.  Szól a füzetke bevezetője, amelyből rögtön következtethetünk is arra, miből sikerült a nyomdaköltségeket és a terjesztés anyagi feltételeit előteremteni. Mi fizettük, és hálásak is lehetünk érte, hiszen gyermekeink így átfogó ismeretekhez juthatnak népünk viharos történelméről. Azzal, hogy a várpalotai Trianon Múzeum így közvetetten, de tevőlegesen járulhat hozzá a most alakuló Nemzeti Alaptantervhez (melynek szintén bőkezű szponzorai vagyunk adóforintjaink által), biztató jövőképet kaphatunk. Ha jól csináljuk, a következő generáció hétévesei már nemcsak a szandáljukat akarják majd visszacsatolni, ha leesik a lábukról a játszótéren...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.