2017. október 5., csütörtök

ÁTÍRNÁK A NYUGDÍJSZABÁLYOKAT - MEGJÖTT A JAVASLAT

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2017.10.05.


Törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese, a nyugdíjasok helyzetének javítását megcélozva. A javaslat számos ponton módosítana a nyugdíjszabályokon: jelentősen emelné az öregségi nyugdíjminimumot és az méltányosság jegyében átalakítaná a nyugdíjemelés módszertanát is.

Az ellenzéki képviselő ma beadott törvényjavaslata 50 ezer forintra emelné az öregségi nyugdíjminimumot. A kormány, azon ígérete ellenére, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, az öregségi nyugdíjminimumot rendre kihagyta az éves inflációkövető nyugdíjemelésekből. Régóta, 2008 óta változatlanul 28 500 forint az összege, miközben ez idő alatt értékének több mint negyedét elveszítette - olvasható a részletes indoklásban. (A most megjelent javaslatok egy részét, már a múlt hétvégén belengette a párt az idősek világnapja alkalmából)

A módosítás célja az is, hogy a 2007. április 1. és 2011. december 31. között nyugdíjjárulékkal terhelten rokkantsági nyugdíj mellett végzett munkavégzésnek a nyugdíjjogosultság szempontjából történő utólagos elismerése, aminek hiánya jelenleg indokolatlan és méltánytalan megkülönböztetést jelent.

A nyugdíjas infláció legyen az alap, ne más!

Az LMP javaslata a jelenlegi inflációkövető, arányos nyugdíjemelés rendszerén is változtatna. Az általános fogyasztóiár-növekedés helyett a KSH által szintén rendszeresen kiszámított nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított inflációt javasolják figyelembe venni. A nyugdíjasok fogyasztása ugyanis eltér az aktív korúakétól, nagyobb arányt tesznek ki benne például a gyógyszerek, az alapélelmiszerek, vagy a háztartási energia.

A törvénymódosítás az alacsony és magas nyugdíjak közti különbségeket is csökkentené és az alacsony ellátásban részesülőket nagyobb arányú emeléshez juttatná. Ennek javasolt módja az adott évre eső nyugdíjemelés összegének elosztása a nyugdíjasok számával. Az azonos összegű nyugdíjemelés az alacsony ellátásokat nagyobb arányban, a magasabb ellátásokat kisebb arányban emelné...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.