2017. október 16., hétfő

AUSZTRIA: A FORRADALOM MEGINT ELMARADT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.10.15.


A várakozásoknak megfelelően az Osztrák Néppárt nyerte – az előzetes adatok szerint – a vasárnapi, osztrák választást, másodiknak a szélsőjobb, míg harmadiknak a szocdemek tűnnek. Ezzel befejeződött Orbán trónfosztása - több szempontból is.

A forradalom évének hirdette Orbán Viktor 2017-et. Nem jött be. Nem kicsit, nagyon. Európa és a világ forradalmai idén úgy elzúgtak, hogy ki se törtek. Se Franciaországban, se a hollandoknál, se a németeknél, és most az osztrákoknál sem került hatalomra a szélsőjobb. Különösebb meglepetés sem született egyik országban sem.

Természetesen ki lehet ragadni példákat, régiókat, lehet hangoztatni, hogy a szélsőjobb - amelyhez ma a Fidesz sokkal, de sokkal közelebb áll retorikájában, mint a konzervatív, jobbközép néppárti tagszervezetekhez – itt vagy ott, ennyi vagy annyi százalékkal feljött. Gratulálhat Orbán rejtélyesen Berlinnek, amelyet épp úgy lehetett a helyi szélsőjobbnak, mint Merkelnek címzett gratulációként értelmezni. Ettől még nem válik valóra a forradalmi ábránd.

(Az amúgy senkinek nem tűnik furcsának, hogy az Európai Néppárt egyik tagja, jelesül a Fidesz, nem a pártcsaládjába tartozóknak, hanem a velük szemben álló, Európa-ellenes szélsőségesek felemelkedésért szorít? A Fidesz ezzel is deklarálta: nagyon messze már a centrális erőtértől a gyűlöletre és zsigeri szorongásra alapozott kampányokat közpénzből futtató alakulat.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.