2017. október 8., vasárnap

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ AZ IHLET SZIGETÉRŐL


SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.10.06.


Egy régi legenda szerint Szardínia szigetét az özönvíz előtt óriások lakták (erről majd rövidesen, másutt), később az Olasz Egység egyik bölcsője, rettenthetetlen banditák és kemény pásztorok hona. Egy évvel ezelőtt ez a napfényes föld a lenyugvás, a feltöltődés és az ihlet szigete lett a Djabe számára.

A „frissítés” állapotában (update) lévő zenekar alapítói néhány zenéstársukkal úgy gondolták, hogy visszatérnek egyfajta ősállapothoz, amikor minden kötöttség nélkül elkezdenek zenélni, játszanak, ami eszükbe jut, amit inspritál számukra a táj, a tenger, a tiszta levegő, és nem utolsó sorban Tergu falu 13. századi Nostra Signora temploma és plébániája, ahol műhelyüket berendezték, és ahol Égerházi Attila, Barabás Tamás, Koós-Hutás Áron, Steve Hackett és Gulli Briem valósággal újjászületett. Ez lett az ő „Bron-y-Aur-juk…”

Most már elárulhatom, hogy – mint a Djabe Krónikása – a szardíniai felvételeket már embrionális koruk óta ismerem, még mielőtt Tomi nekifogott volna, hogy kompozíciókká kerekítse őket. Aztán végigkövethettem a kihordás különböző fázisait egészen a végleges, vagy mondjuk inkább a stúdiólemezre rögzítendő változatig, a Life Is A Journey megszületéséig. Beteljesült a Zenészek várakozása, hiszen valamennyien érezték, hogy Terguban valami egészen új dimenzióba kerültek. Már csak az élő megszólalás hiányzott, de az sem váratott sokáig magára. Október 3-án Győrben, majd másnap Budapesten, a MOMKultban a nagyközönség elé kerültek Szardínia hangjai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.