2017. október 3., kedd

FAEKE

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.02.


...Valamint azt sem hallom, hogy amíg a kereszténység mint vezérszólam, igazodási pont, a fejlődés megszabott iránya egyáltalán szóba kerül, amíg ez a százmilliók halálát és elbutulását okozó borzalom el nem tűnik a fogalmi készletből, amíg a keresztény ember térden állva az égre néz és úgy imádkozik nyilvánosan, büszkén a saját primitív szokásaira, addig nincs oktatási rendszer, ami működőképes lehet. Nem hallom, hogy néhány elszánt írni-olvasni tudó kivételével eljutna az emberhez a kérdés: mit tud felmutatni a kereszténység, amitől az emberi faj fejlettebb, jobb lett? Tudok inkvizícióról, hittérítésről és háborúkról isten nevében, de ezt a többi vallás többi istene is tudja, legföljebb a kereszténység nevében több ember halt meg és több aljasságot követtek el. De semmit nem tudok, ami kifejezetten a kereszténység sajátja volna, másutt a világon olyan nincs, és a kereszténység az ő hirdetett magasabbrendűségével kitűnne az összes többi vallás és ideológia közül.
A kereszténység alaptanítása az egy Istenben való hit, ami úgy keletkezett, hogy az ember bűnös, bűnei miatt elidegenedett Teremtőjétől, ezt a szakadást viszont nem lehet emberi erővel áthidalni. Azaz: az ember hisz abban az egyistenben, akitől elidegenedett. És az egyisten majd megoldja, hogy az ember (aki keresztény) rátaláljon az egyistenére, méghozzá úgy, hogy közben feláldoz egy embert, méghozzá úgy, hogy Jézus "Krisztusban" emberré lett az egyisten, és ezt a Jézus "Krisztust" áldozza fel, aki voltaképpen saját maga, az a bizonyos egyisten, ennélfogva önmagát áldozza fel.
Ez a kereszténység alapja. Az, hogy az ember bűnös. Ebből hogyan lehetne szeretet és jóság (amivel különben az emberiség ugyancsak nem jutna előbbre)?
A kereszténység ideológiájában minden nehézség nélkül fölfedezhető a félelem és a gyűlölet (Én az Úr a te istened, féltőn szerető isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyedíziglen, akik engem gyűlölnek), de hol van a világot nemesebbé tevő, követendő gondolat, ami által az ember szolidárisabb lesz, okosabb és szabadabb? Némely keresztény papok jó emberek? Azok a kereszténységük nélkül is azok lennének. Mozart Requiemje? A kereszténység a témát adta, nem a tehetséget, még kevésbé a zsenialitást, a mű pedig a téma ellenére lenyűgöző.
Az őcsényi förtelem egy betegesen ostoba, primitív alak tevékenységének következtében történt meg, de könnyen történhetett meg. A csúti dagadék csak egy általános szimptóma különlegesen gusztustalan, gennyes kelése. Igaz, fertőző, gyógyszeres kezelése lehetetlen, csak sebészi beavatkozással távolítható el. De ez a műtét nem kezdhető el a beteg beleegyezése nélkül. Az pedig nem fog beleegyezni, mert hiába magyaráznánk, nem képes felfogni, hogy ebbe a gennyes kelésbe végül ő fog belehalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.