2017. október 8., vasárnap

FELÜLÍRTÁK A SZÁMOKAT: A NYUGDÍJASOK EKKORA BÓNUSZT KAPHATNAK ÁTLAGOSAN

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2017.10.08.


Novemberben mintegy 2 millió 21 ezer öregségi nyugdíjas számíthat kiegészítő emelésre, nekik átlagosan havi nettó 124,3 ezer forintot utalt az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - legalábbis az idei első félév végi adatok szerint. Így egy magyar "átlagnyugdíjas" - amennyiben a kormány jelenlegi forgatókönyve érvényesül - a kiegészítő nyugdíjemeléssel és a nyugdíjprémiummal közel 40 ezer forintnyi pluszpénzt kaphat novemberben.

A jelenlegi szabályok alapján az évenkénti rendszeres nyugdíjemelés az adott évre tervezett inflációtól függ. A 2017-es költségvetés tervezetében jelentősen alultervezték az inflációt, így tavaly ősz elején még úgy tűnt, hogy a "rendes" nyugdíjemelés mértéke csak 0,9 százalékos lesz.

A korábbi évekhez képest igen szerény bónusz bejelentése azonban nagy felzúdulást keltett a nyugdíjas szervezetek körében, s vélhetően ennek hatására tavaly november végén maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy az inflációs prognózist - az elemzői várakozásokat figyelembe véve - 1,6 százalékra emelik. Ennek megfelelően változott a nyugdíjemelés mértéke is.

Mivel a fogyasztói árak alakulását előre nem lehet kiszámítani, a törvény lehetőséget kínál a kiegészítő nyugdíjemelés lehetőségére: ha a várakozáshoz képest magasabb lesz az infláció, akkor év vége felé újra emelni kell. A nyugdíjtörvény alapján, amennyiben az infláció adott évben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a januári nyugdíjemelés mértékét, akkor novemberben - január 1-jéig visszamenőleg - kiegészítő nyugdíjemelést kell adni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.