2017. október 13., péntek

GREENPEACE: A FRANCIA ERŐMŰVEK NINCSENEK BIZTONSÁGBAN

FRANCIAPOLITIKA BLOG
Szerző: SOÓS ESZTER PETRONELLA
2017.10.12. 


Csütörtök reggel több Greeanpeace-aktivista behatolt a Cattenom atomerőműbe (Moselle megye), majd tűzijátékot gyújtottak. Természetesen letartóztatták őket. Az akció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a francia atomerőművek gyenge biztonságára.

A hatóságok és az erőművet működtető EDF szerint azonban a biztonsági előírások működtek, az aktivisták nem jutottak az infrastruktúra kritikus pontjaihoz, csak egy külső védelmi zónát értek el, ahol rendben működött a riasztó, és a csendőrség elfogta a behatolókat.

A figyelemfelkeltő akció egy október 10-i jelentést kísér, illetve arra kívánja felhívni a figyelmet. A Greenpeace franciaországi leánya szerint a francia atomerőművek biztonsága nem megoldott, a létesítmények kiszolgáltatottak akár terrortámadásnak is.

Az aktivisták szerint a kiégett fűtőelem tároló medencék a leginkább veszélyeztetettebbek, mert vékony falúak. s 12-i akció során az aktivisták egy ilyen medence közelébe jutottak.

A megerősítéshez 140-220 milliárd eurós beruházásra lenne szükség. Összehasonlításképpen: idén 4,5 milliárd eurós megszorítást hajtott végre a kormány, és már az is hatalmas elégedetlenséget okozott.

Szerencsére a Greenpeace nem akart ötleteket adni a terroristáknak, így a nemzetközi szakértői csapat jelentésének csak egy részét hozta a nyilvánosságra, a többit átadta a hatóságoknak (és még így se biztos, hogy nem adtak ötletet, hiszen már az is egyfajta érdemi információ, hogy atomerőművel is lehet próbálkozni, mert van esély…)....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.