2017. október 1., vasárnap

HA NEM ÉRTI, MI TÖRTÉNIK KATALÓNIÁBAN, SEGÍTÜNK ELMAGYARÁZNI

 ZOOM.HU
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2017.10.01.


Barcelonában puskaporos a hangulat, több ezer rendőr vízágyúkkal várja az október elsejei népszavazást, de a spanyol régió függetlenségi törekvései nem ma kezdődtek.

Az a több tízezer magyar turista, aki évente Barcelonába látogat, ritkán jut távolabbra a város tengerpartjánál. Miért is tennék: a katalán főváros bárjai, kávézói és épületei elég látványosságot kínálnak egy hosszú hétvégére. Pedig, aki az igazi Katalóniára kíváncsi, annak érdemes körbenéznie a kis falvakban is, ahol sokan a mai napig szívesebben beszélnek katalánul, mint spanyolul, a hagyományos katalán konyha alapján főznek és a házakra is a katalán lobogót tűzik. És ezeken a kistelepüléseken lehet a legjobban érezni, miért olyan fontos a régiónak a függetlenség.

„Büszke vagyok arra, hogy katalán vagyok. Számomra megmagyarázhatatlan az érzés, azt hiszem, a lelkemből jön” – fogalmazott egy televíziós riportban egy idős bolttulajdonos.

Az utóbbi hónapokban azonban valami érezhetően megváltozott Barcelonában is. A kozmopolita városban egyre több magánépületre és üzletre került ki a katalán zászló, az utcákat tüntetők lepték el, az október elsejére tervezett függetlenségi népszavazás előtt néhány nappal pedig a rendőri jelenlét is érezhetően megnőtt a városban. A tét nem kicsi: a spanyol kormány és az alkotmánybíróság által egyértelműen alkotmányellenesnek nyilvánított referendum rövid és hosszú távon is komoly hatással lehet az autonóm tartomány és Spanyolország viszonyára...Ű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.