2017. október 17., kedd

HÁNY GYERMEK HALÁLA KELL MÉG?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.10.16.


Január 20-án, nem sokkal éjfél előtt a Verona és Velence közötti autópályán, az útról lesodródott a Szinyei Merse Pál gimnázium diákjait szállító busz, mely egy hídpillérnek csapódva azonnal lángra lobbant. A teljes országot sokkoló tragédiának 17 áldozata volt. Órákkal a baleset után, a teljes magyar kormány – teljesen érthető módon – támogatásáról biztosította a balesetben résztvevőket és azok családjait. Ekkor még sokan nem gondoltuk volna, hogy ez is egy be nem tartott ígéret marad csupán. Most, kilenc hónappal a szörnyű tragédia után sincs felelőse a balesetnek, a cég, melynek busza a baleset elszenvedője volt, a mai napig létezik és szállít gyermekeket Európa szerte. A baleset óta eltelt 9 hónap sajnos tökéletes látképe a mai magyar viszonyoknak.

Krizsány László, a tragédiában érintett szülők, családtagok és tanárok nevében tett közzé egy levelet a Facebookon, melyben kitér több, eddig nem ismert részletre a baleset kapcsán. Adatgyűjtéseik során kiderült, hogy Magyarországon jóformán bármilyen busszal részt lehet venni közbeszerzésen. A biztonsági öv hiánya, lekopott futófelületű gumik, vagy épp illegálisan beszerelt extra benzintank sem kizáró tényező. Ennyit jelent a gyermekek és felnőttek élete. A bevétel minden mást felülír.

Időközben az is bebizonyosodott, hogy a buszon volt egy illegálisan beépített 340 literes póttank. Ennek meglétét a cégvezető, Czakó Tibor a mai napig tagadja, ugyanakkor ezt az olaszországi baleseti jegyzőkönyv teljes mértékben igazolja. Noha nem bizonyított az, hogy a balesethez a póttank megléte hozzájárult volna, azonban, hogy nem segített az, hogy több mint 300 liter extra üzemanyag lobbant lángra, az biztosan állítható. Az pedig, hogy a cég által használt többi busz a mai napig póttankokkal rója Európa útjait, fedélzetükön gyermekek tucatjaival, felháborító. Úgy látszik, egy tragédia nem volt elég számukra. Nem volt elég, hogy családok tucatjai szereztek életre szóló sebeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.