2017. október 4., szerda

HÉTKÖZNAPI ORBÁN - FASIZMUS

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: BUJDOSÓ GYULA
2017.10.04.


Az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy az Orbán – kormány egyre kendőzetlenebbül mutatja ki foga fehérjét. A kormányhivatalok és az erőszakszervezetek immár nyíltan az állampárt érdekeit szolgálják és utasításait hajtják végre. Mi ez, ha nem maga a fasizmus előszobája?

Fasiszta rezsimekről általában

Semmi jóval nem kecsegtet az sem, hogy adóhatóságunk élén is immár pártpolitikus áll. A kormány egyre nyíltabban és erőszakosabban próbálja elhallgattatni az ellenzéki hangokat. Ne gondoljuk azonban, hogy ez az evolúciós folyamat itt megáll. A jelenlegi rendszer egyre több jelét mutatja a Dr. Lawrence Britt politológus által feltárt fasiszta rezsimek ismérveinek.

1. Erőteljes és túláradó nacionalizmus


A fasiszta rezsimek szeretik a nemzeti zászlókat hazafias szlogeneket és szimbólumokat. A ruháktól kezdve a közterekig mindenhol zászlók vannak.
Az emberi jogok semmibevétele

Azt hiszem ehhez nem kell kommentár, a jelen rendszer szándékosan hagyja figyelmen kívül a hazai és nemzetközi emberi normákat, üldözi a hajléktalanokat, megalázza a fogyatékkal élőket.

2. Bűnbakképzés és ellenségkép kreálása

A fasiszta rezsimek úgy próbálják a társadalmat egyesíteni és a rezsim oldalára állítani, hogy kijelölnek egy „közös ellenséget”, akit lehet gyűlölni, aki ellen lehet küzdeni. A rezsim gyűlöletpropagandával hergeli a csőcselékét a kiválasztott sérülékeny csoportok ellen. Ezek a bűnbakká tett csoportok lehetnek eltérő vallású emberek, etnikai és faji csoportok, szocialisták, liberálisok, kommunisták… Bárki célponttá válhat, aki sérti a hatalmon lévők érdekeit.

3. Militarizmus, a katonaság túlzott támogatása/tisztelete


Tudjuk, hogy az Orbán kormány meglehetősen militarista. Minden lépésükkel a katonaságot akarják fejleszteni. Nagy hangsúlyt fektetnek a sport népszerűsítésére a háborúhoz nélkülözhetetlen fizikai erő fejlesztése érdekében. Öles léptekkel fejlesztik a tartalékos haderőt és a gyerekeket igyekeznek az erőszakra nevelni, lőtereket akarnak telepíteni az iskolákba.

4. Túltengő, elburjánzó szexizmus

A fasiszta rezsimekre a férfiuralom jellemző. A fasiszta rezsim igyekszik a „tradícionális” családot és nemi szerepeket mindenkire rákényszeríteni. A homoszexuálisok elnyomatása mindennapos, a rezsim nem tiszteli a hagyományostól eltérő életformákat.

5. Irányított tömegmédia

Előfordul, hogy az állam a médiát közvetlen módon birtokolja és irányítja. Sok esetben azonban – felvásárlás után – a saját embereiket nevezik ki felső vezetőnek a már meglévő médiumok élére. A médiát különböző jogszabályokkal is gúzsba köthetik, irányíthatják. A cenzúra a fasiszta rezsim alatt nagyon gyakori, kiváltképp háborús viszonyok alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.